T’has plantejat mai com està fet per dins un mòbil? Abans, quan les bateries eren extraïbles –ara la UE vol que tornin a ser-ho- no calia pensar gaire, perquè es podia veure. Ara, des de que els mòbils són ultrafins i les bateries no es poden extreure, tot és més complicat. Malgrat tot, si encara tens curiositat, pots utilitzar als teus fills aquest més d’abril perquè ho descobreixin i, després, t’ho expliquin. Podràs fer-ho si, per tenir-los entretinguts, confies en el Museu Nacional de Ciència i Tècnica de Catalunya (MNACTEC) aquest 6 d’abril.

 

Taller participatiu

El plantejament de l’MNACTEC inclou un taller participatiu que permet desenvolupar una dinàmica de mapeig col·lectiu per tal d'indagar i reflexionar sobre els elements necessaris i constitutius d'un telèfon mòbil que van més enllà de la simple aparença: els elements químics, l’explotació de recursos planetaris, el treball humà, part de les infraestructures (transport, satèl·lits, cables submarins, centres de dades), el consum d’energia, les deixalles electròniques i la toxicitat.

A partir de 12 anys

L'objectiu és que els participants puguin visualitzar la complexitat del desenvolupament tecnològic, ja que el mòbil és un bon exemple sobre el qual s’entrellacen aspectes científics, socials, històrics i ambientals. El taller està recomanat per a participants amb més de 12 anys que hauran d’anar acompanyats d’un adult. De fet, ni tan sols els has de demanar que t’ho expliquin: ho pots descobrir amb ells. Segurament, malgrat tot, ells ho entenguin tot a la primera.