Ningú no s'espanta quan la intel·ligència artificial ens ofereix la possibilitat de netejar la casa, el cotxe o d'ajudar-nos a escollir una pel·lícula, però sabem que els estudis científics van molt més enllà de la "comoditat" del civil.

Els EUA estan creant una màquina que funciona per intel·ligència artificial i que brinda la possibilitat de decisió sobre els qui han de viure o no. Així? Sí!

Projecte de DARPA que alerta al món

Encara que no es tracta de cap arma biològica, el Departament d'innovació de l'exèrcit d'EE.UU (DARPA) va llançar un programa anomenat "In the Moment". L'objectiu no és més que crear una intel·ligència artificial que decidirà els qui han de ser atesos per prioritat en una emergència mèdica.

Per què cregui això l'exèrcit nord-americà? La raó és clara, però gens senzilla: quan existeix un conflicte bèl·lic o desastre sobrenatural, generalment els hospitals o refugis solen col·lapsar en ser atacats per l'enemic.

Projecte de DARPA

L'objectiu que tindria aquesta màquina és treure la responsabilitat als generals i autoritats sobre quines vides s'han de salvar o quins no. La idea no sembla negativa, però si ho analitzem de manera més sòbria; estaríem donant el poder a les màquines de decidir sobre les nostres vides

Perspectiva de l'OTAN

En un moment de conflicte bèl·lic entre Rússia-Ucraïna, el coronel Sohrab Dalal, metge i cap de la seva branca mèdica en l'OTAN, assegura que el protocol de triatge compta amb més de 200 anys i és hora de renovar el procés.

Sohrab Dalal

Sohrab Dalal

DARPA assegura que la intel·ligència prendria una anàlisi de la situació, a més d'informacions basades en experts en triatge. Tanmateix, no deixa de ser un tema delicat, ja que decideix el cost d'una vida per una altra.

Si bé és cert que la intel·ligència artificial pot trobar solucions que els humans no tenim, també és cert que generalment aquest tipus de programes es desenvolupen per patrons. El que ens convida a pensar: Seleccionarà un civil abans que un soldat de l'exèrcit? En què es basarà?

La intel·ligència artificial pot ser la solució a moltíssims problemes del dia a dia, tanmateix, caldrà esperar almenys tres anys i mig per veure l'abast que tindrà "In the Moment" en la nostra vida.