La munició de caça i tir esportiu, segons un projecte que prepara la UE, pot acabar havent d'eliminar el plom que es fa servir per fabricar-la. Aquest projecte, que busca limitar l'ús d'un material que s'ha revelat com a perillós per a la salut humana i per als diferents ecosistemes, pot tenir conseqüències greus sobre la indústria armamentística europea.

munició
 

La indústria militar podrà continuar utilitzant plom

Encara que el projecte europeu contempla que la prohibició no afecti a la producció de munició militar, les restriccions piueden tenir un efecte indesitjat a tota la UE, territori en el que s'ha demostrat (amb la Guerra d'Ucraïna) que un subministrament oportú i adequat de munició és clau per fer front a les crisis que puguin presentar-se. Sense una indústria de les municions fos, ni la UE ni l'OTAN no podrien haver ajudat Ucraïna a fer front a la invasió russa.

Problemes per als fabricants

La munició que s'ha subministrat a Ucraïna conté, gairebé en el 100% dels casos, plom en diferents quantitats. A les fàbriques de projectils, la munició sense plom i la que el conté utilitzen diferents línies de producció i, avui, gairebé totes les fàbriques europees subministren projectils a clients civils i a clients militars. L'eliminació del plom de la munició civil obligaria a renovar instal·lacions i, molt probablement, això es faria a costa d'eliminar les actuals línies de producció i instal·lar unes de noves que no podrien fabricar munició militar perquè el plom és imprescindible per als projectils que utilitzen els exèrcits. Ens trobaríem així en una situació de dependència de tercers, perquè, en situacions de necessitat, la munició que necessitarien els exèrcits europeus hauria d'arribar des de països tercers que, perfectament, podrien ser aliats més o menys formals dels nostres enemics Què proposa el sector? Doncs una moratòria, almenys fins que la Guerra d'Ucraïna acabi i es reconfiguri l'ordre mundial.