El PSC ha inaugurat la campanya de les eleccions europees del pròxim 9 de juny amb una doble consigna. Els socialistes busquen projectar aquests comicis com l'oportunitat per fer de "dic de contenció" de l'extrema dreta, per "aturar-la" de totes totes i perquè Catalunya esdevingui "protagonista de les solucions" a la Unió Europea "recuperant influència, protagonisme i prestigi". El partit ha celebrat aquest primer acte a la seva seu al carrer Pallars de la mà dels seus dos eurodiputats i principals candidats, Javi López (número 3 a la llista del PSOE) i Laura Ballarín (número 16); de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; i del líder de la formació, Salvador Illa.

Precisament, el qui va guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya fa una setmana i mitja ha defensat que "la dicotomia" d'aquesta convocatòria electoral és molt clara: "És una tria entre més Europa o més ultradreta". En aquesta línia, ha insistit a reduir aquesta tria a dos models: "O fem confiança en allò que hem assolit o es reforça el discurs de la por; o avancem o retrocedim i tornem a les solucions del període d'entreguerres; o ens obrim més o ens trenquem; o els arguments o el fanatisme que apel·la a les emocions i utilitza el sentiment de la por per mobilitzar; o la conversa o l'insult".

Al llarg del míting, s'ha fet referència a les paraules de Javier Milei a l'acte de Vox del passat diumenge a Madrid com a exemple del que cal "frenar". Un dels més contundents ha estat, precisament, Salvador Illa, que ha carregat contra el president de l'Argentina dirigint-se directament a ell: "Però tu què saps de justícia social? De què parles quan dius que és una aberració, no t'has adonat que aquí hem pogut compaginar justícia social i creixement econòmic?". Illa també ha llançat crítiques contra el Partit Popular i la seva candidata, Dolors Montserrat: "Ara que es parla d'Europa, va a un debat i dedica la meitat del temps a parlar de Catalunya. Durant la campanya catalana parlaven d'Espanya. Quan toca parlar d'Espanya, van a Europa a parlar malament del país. Estaria bé que se centressin". Per tot plegat, el primer secretari del PSC s'ha mostrat convençut que Catalunya serà "l'aturador de l'extrema dreta" i serà "decisiva al conjunt d'Espanya i Europa".

 

"No és el mateix una Europa de drets que una Europa de dretes"

Per la seva banda, el candidat del PSC a les eleccions europees, Javi López, ha reforçat aquest missatge apel·lant a les paraules d'Ursula von der Leyen, en què no ha descartat pactar amb la ultradreta per poder seguir presidint la Comissió Europea: "És el primer cop a la història que l'equilibri podria canviar, la dreta tradicional ha decidit sortir del consens democràtic a Europa i està disposada a obrir el cor del continent a l'extrema dreta. Davant això i davant d'escissions que veiem en altres esquerres, amb les nostres aliances serem capaços d'aturar l'extrema dreta, i això és el que està en joc". "Ens jugarem una Europa que inverteix o una que imposa retallades, una que defensa la igualtat i l'estat de dret a una que obre la porta de les institucions als enemics de la democràcia perquè no és el mateix una Europa de drets que una Europa de dretes".

 

En clau catalana, López ha assegurat que són "unes eleccions diferents per al país" i que es produeixen "poc després d'haver obert una nova etapa". Per això, el número tres del PSOE als comicis de l'Eurocambra sosté que Catalunya ha d'escollir si "vol ser protagonista de les solucions o continuar exportant els seus debats". "Cal recuperar la influència, el prestigi i ser protagonistes, i ho farem amb un nou Govern liderat per Salvador Illa", ha manifestat.

Al seu torn, Laura Ballarín ha apuntalat els tres eixos que el PSC defensa en aquestes eleccions: "Volem més feminisme, més indústria verda i més digitalització". L'eurodiputada també ha sostingut que Europa "es juga la seva supervivència com a projecte de tolerància i justícia social" en aquests comicis. Altrament, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha reclamat que "Barcelona i Catalunya tornin per la porta gran de les institucions europees" per acabar amb la "relació a vegades vergonyosa de veure entrar per la porta del darrere els representants institucionals del nostre país".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!