El Consell Europeu ha demanat als seus treballadors, i també als periodistes, que deixin de fer servir WhatsApp i que optin per Signal. Consideren que Signal és una aplicació de missatgeria instantània més segura.

Flux d'informació

Whatsapp va canviar les seves condicions d'ús i va passar a compartir amb Facebook moltes dades sobre el nostre comportament dins l'aplicació. Com amb qui xategem, des d'on, quan, quin dispositiu tenim, el nostre número de telèfon i el nostre ID d'usuari. Facebook també obtindria més informació a través de les empreses amb qui enviem missatges a través de Whatsapp.

D'aquesta manera, Facebook obtindrà a través de Whatsapp una radiografia encara més exacta de qui som, i així podrà ampliar el negoci de l'explotació de la publicitat. Aquest canvi de privacitat ha posat en alerta la Unió Europea que ha mostrat la seva preocupació per la seguretat en les comunicacions.

La Unió Europea

De fet, a la Comissió Europea, els treballadors van fer el canvi de Whatsapp a Signal als inicis de 2020, encara que asseguren que és un canvi voluntari i opcional quan es tracta de comunicacions personals, però per les comunicacions internes només es fa servir Signal. Al Parlament Europeu encara estan estudiant el traspàs d'aplicació.

Tot i que Signal i Whatsapp són aplicacions nord-americanes, són totalment contràries pel que fa al tractament de les dades personals. Signal només demana un número de telèfon, en canvi, WhatsApp vol saber la teva identitat, la localització on estàs, l'historial de compres o les teves interaccions. I aquesta informació que Whatsapp comparteix amb Facebook va cada cop a més.

Whatsapp mano

Mòbil amb l'aplicació WhatsApp.

L'empresa es defensa

WhatsApp ha assegurat que les noves condicions no tindran efectes pràctics en la privacitat dels residents a la UE. "WhatsApp es va construir basat en una idea simple: el que comparteixes amb els teus amics i familiars es queda entre vosaltres. Això vol dir que sempre protegirem les teves converses personals amb encriptació d'extrem a extrem, perquè ni WhatsApp ni Facebook puguin veure aquests missatges privats", indica l'empresa en un comunicat.

La companyia, a més, especifica que en els seus servidors no guarden registres de les persones que envien missatges o fan trucades. "Tampoc podem veure la teva ubicació ni compartim els teus contactes amb Facebook", insisteixen.

Imatge principal: Un mòbil amb les aplicacions de missatgeria. - WhatsApp