Whatsapp ha canviat a partir d'aquest dissabte 15 de maig les condicions d'ús. El canvi afecta els més de 2.000 milions usuaris d'arreu del món i ,en cas de no aprovar-les, l'aplicació deixarà de funcionar d'aquí a unes setmanes. 

La principal novetat és que l'aplicació de missatgeria compartirà a partir d'ara la informació amb Facebook (grup al qual pertany) i totes les seves filials, com ara Instagram. L'objectiu és obtenir més informació de l'usuari per fer-la servir posteriorment per augmentar el negoci de la publicitat. L'app vol saber, doncs, informació d'amb qui parlem, des d'on, quan o quin telèfon tenim.

Tot i això, a Europa no passarà el mateix que a la resta del món. Als països membres de la UE, l'aplicació no podrà accedir a la gran majoria d'informació, ja que existeix una llei per protegir els usuaris i no vendre les dades per aconseguir publicitat. El que sí haurem d'acceptar és que WhatsApp pugui emportar-se la informació permesa als EUA o que es renti les mans amb fallades o ciberatacs. 

D'altra banda, el que no es toquen són els missatges. El xifrat d'extrem a extrem continuarà com fins ara i ni WhatsApp ni altres apps sabran què escrius, tot i que hi ha excepcions puntuals. Si pagues a través de l'aplicació, una funcionalitat que fa anys que intenten integrar, WhatsApp  tindrà permís per dir-ho a l'empresa encarregada del pagament. També, si fas servir YouTube o Google Drive dins de WhatsApp, ho podrà informar a les empreses corresponents. 

Finalment, com a novetat, s'afegeix una opció per denunciar contingut il·legal i que l'empresa revisi el compte.

Què passa si no ho accepto?

Els que no acceptin la nova actualització, tot i que es trobin a la UE, començaran a partir del dia 15 a tenir un servei limitat. Aquesta pèrdua de funcionalitats implicarà no poder accedir a la llista de xats, és a dir, no poder iniciar converses, però sí que es podrà seguir responent a trucades, videotrucades i notificacions de text.

Whatsapp mano

Si diverses setmanes després que passi això, l'usuari segueix sense actualitzar, llavors sí que deixarà de poder rebre trucades i notificacions, el que de facto implicarà tenir el compte bloquejada fins que s'acceptin els nous termes de privacitat. 

L'empresa es defensa

La companyia ha assegurat que les noves condicions no tindran efectes pràctics en la privacitat dels residents a la UE. "WhatsApp es va construir basat en una idea simple: el que comparteixes amb els teus amics i familiars es queda entre vosaltres. Això vol dir que sempre protegirem les teves converses personals amb encriptació d'extrem a extrem, perquè ni WhatsApp ni Facebook puguin veure aquests missatges privats", indica l'empresa en un comunicat.

WhatsApp, a més, especifica que en els seus servidors no guarden registres de les persones que envien missatges o fan trucades. "Tampoc podem veure la teva ubicació ni compartim els teus contactes amb Facebook", insisteixen.

 

L'ajornament

La intenció inicial de WhatsApp era que els seus nous termes i condicions iniciaran a partir del pròxim 8 de febrer. Això no obstant, la filial de Facebook va decidir que l'actualització s'apliqui al 15 de maig, coincidint així també amb el llançament de les noves característiques de WhatsApp Business. 

Els tres mesos d'ajornament, segons ha indicat WhatsApp, han servit per comunicar d'una millor manera els canvis que estan intentant implementar. 

Imatge principal: L'aplicació de Whatsapp en un móbil / Pixabay