El Black Friday és l'inici tradicional de la temporada de compres amb la vista posada als regals nadalencs, sobretot els que tenen a veure amb la tecnologia. Fa no molts anys pràcticament ningú no havia sentit parlar d'aquest dia i, tanmateix, avui dia tothom sap de què es tracta.

A més, el que abans se circumscrivia a un dia en concret (l'últim divendres de novembre), ja fa un temps que porta estenent-se durant una setmana o més, en molts casos. Qui més qui menys ha fet alguna compra durant les ofertes del Black Friday, però cal tenir en compte que no tot el que s'ofereix durant el Black Friday val realment la pena. Per això, a continuació veurem quins poden ser els trucs que pots torbar-te als comerços durant aquests dies d'ofertes aparentment increïbles.

Black FridayEl Black Friday pot fer-nos passar per situacions indesitjades si no fem atenció

Les polítiques d'igualar preus poden suspendre's

Molts comerços, i fins i tot alguns webs, ofereixen igualar preus per un mateix producte durant tot l'any. Això consisteix en el fet que si has trobat un article per un preu menor en un competidor dins d'un període de temps establert, la botiga en la qual l'has comprat et reemborsa la diferència de preu. Per a això es requereix un tiquet de compra i un comprovant del preu més baix del competidor.

Encara que igualar preus és una manera intel·ligent d'atreure els clients habituals, alguns comerços suspenen aquesta acció durant el Black Friday. Per això és important preguntar al lloc en el qual es compra el producte si mantenen aquest avantatge durant aquells dies especials.

Els descomptes anunciats poden ser enganyosos

Durant el Black Friday, els preus de venda sovint es comparen amb el preu suggerit pel fabricant. Tanmateix, molts articles es venen de forma rutinària per sota d'aquest preu periòdicament durant tot l'any, el que fa que el descompte anunciat sigui enganyós. Si un preu recomanat és, per exemple, de 100 i el preu de venda durant el Black Friday 70, llavors el descompte que es promociona és del 30%. Però si l'article ja es venia habitualment per 80, el descompte real que obtens en la teva compra del Black Friday de 70 és un 12,5% menor. Cal anar amb compte perquè tracta d'un estratagema molt habitual.

Diferents preus online per a diferents compradors

La majoria dels llocs de venda online utilitzen cookies informàtiques per rastrejar els compradors. Aquests petits arxius emmagatzemen informació sobre els seus hàbits de navegació i compra, pel que quan el possible client torna a un web, el comerç pot oferir-li ofertes específiques basades en com es va comportar en el passat. Aquesta pràctica és legítima, però pot ser perjudicial per als consumidors que no comparen preus habitualment.

Per intentar evitar-ho, cal procurar comprar amb un navegador en manera incògnita. Això oculta les cookies anteriors, per la qual cosa el web no serà capaç d'identificar-te pels hàbits de compra anteriors.

La por de perdre l'oferta

Les botigues utilitzen moltes tàctiques destinades a crear un sentit artificial d'urgència perquè els compradors en gastin més, i ho facin en aquell moment. A molts webs hi ha indicadors de compte enrere a la pàgina d'inici. Això indica als compradors que el temps s'està esgotant ràpidament en ofertes exclusives. També es veuen expressions com "només queda una hora" o "només per un temps limitat". Són trucs que s'aprofiten de la por de perdre una bona oferta i no sempre ho són.

Les quantitats de les gangues són limitades

Les ofertes especialment cridaneres atreuen compradors de gangues en massa tots els anys durant el Black Friday. El que els comerços no publiciten clarament és que aquestes algunes d'aquestes ofertes al·lucinants només estan disponibles en quantitats tremendament limitades. Es tracta d'un ganxo perquè quan el client ja es trobi a la botiga i no pugui aconseguir l'article que volia emportar-se, n'acabi comprant un altre que deixi un millor marge al comerç.

OfertaLes gangues que ens mostren molts comerços corresponen a quantitats limitades

Les devolucions poden ser problemàtiques

Si bé alguns comerços compten amb les polítiques de devolució habituals durant el Black Friday, d'altres no. Fins i tot per als que sí que ho fan, convé llegir la lletra petita i estar atent a les restriccions sobre devolucions i canvis d'articles específics comprats durant el Black Friday.

Es tracta d'una cosa a què no se li sol prestar atenció normalment, però que pot convertir una bona experiència de compra en un mal servei postvenda, que acaba sent un maldecap.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat