Elon Musk, el tan polèmic com a admirat Conseller executiu de Tesla, va dedicar ahir dilluns part del seu discurs, durant l'Autonomy Day de la seva companyia, per afirmar que el seu projecte Robotaxi començarà a fer-se realitat l'any que ve.

Un robotaxi no és cap altra cosa que un vehicle autònom que farà les funcions de transport de passatgers com a servei públic. Un taxi autònom sense conductor. El projecte dels robotaxis no és una novetat que Tesla aporti al mercat, ja que Volvo i Uber, per exemple, n'estan preparant un en comú. Però sí que es tracta del que compta amb la data de posada en marxa més primerenca, segons ha avançat el propi Musk, en confirmar-se el 2020 com el seu llançament als carrers.

"Em sento molt confiat en predir que hi haurà robotaxis autònoms de Tesla el proper any, encara que no en totes les jurisdiccions perquè no tindrem aprovació regulatòria a tot arreu", va puntualitzar Elon Musk. No obstant això, no va aclarir on creu que podrà comptar amb els necessaris permisos públics per fer realitat el desplegament del pla mestre de robotaxis de la companyia que dirigeix.

Musk va revelar també que tots els vehicles que Tesla ja està produint van dotats de sèrie d'un xip que permetrà que els nous cotxes puguin ser de conducció autònoma total.

Així mateix, Musk va oferir als actuals propietaris de vehicles Tesla la possibilitat de convertir-los en part del projecte d'app de viatge compartit que maneja l'empresa tecnològica. Una experiència el model de negoci del qual serà similar a altres de tan disruptius com els de Airbnb o Uber. Els ingressos d'aquest nou negoci de Tesla es repartiran en un 70/75% per als amos dels vehicles, quedant la resta per a la companyia de Musk. A més, en aquells llocs en els quals no hi hagi suficient massa crítica de vehicles privats per al funcionament del projecte d'app de viatge compartit, Tesla es compromet –segons va assegurar ahir Musk- a aportar una flota pròpia de robotaxis Tesla.

Finalment es pot destacar una dada encara més sorprenent i un problema a resoldre dins del desplegament que Elon Musk afirma que està punt de dur a terme.

El primer –i sempre depenent que es facin realitat els imprescindibles permisos– ha de veure que el CEO de Tesla es va referir que l'any que ve hi haurà més d'un milió de robotaxis a les carreteres. Una xifra que sembla complicada de fer-se realitat en tan poc temps, però que en el cas que sigui així, canviaria el panorama actual als EUA.

I el segon, el problema, està relacionat amb la recàrrega de la bateria dels robotaxis. Un aspecte d'enorme importància perquè el projecte sigui faci efectiu i que Musk no va ser capaç de resoldre durant el seu discurs d'ahir. Malgrat tot, sí va anunciar que en un futur els robotaxis tornaran a casa, s'estacionaran i es recarregaran ells mateixos sense necessitat d'intervenció humana en cap cas.