El futur de l'aviació, una vegada ja descartat el clàssic querosè com a combustible de futur, està també en els combustibles sostenibles, ja que ni l'hidrogen ni les bateries no semblen capaços de satisfer les necessitats d'un artefacte volant. En aquesta carrera, la petroliera espanyola ocupa –igual que en la dels combustibles futurs per a l'automoció- la petroliera espanyola vol ocupar un lloc de privilegi. Per a això, tenen un projecte. I el desplegaran a Móstoles (Madrid).

EuropaPress 5700583 avion aparcat pista aeroport prat 19 gener 2023 prat llobregat barcelona
 

Madrid Vuela Sostenible

Móstoles, localitat del sud de Madrid, allotjarà la nova instal·lació des de la qual Repsol aspira a desenvolupar els combustibles que els avions utilitzaran en el futur immediat. Per a això, acaba de crear un consorci amb l'Institut Madrileny d'Estudis Avançats (IMDEA). Per descomptat, el Technology Lab de la petroliera està implicat.

Inversió pública

El projecte comptarà també amb participació pública: 3,7 milions d'euros que aportarà la Comunitat de Madrid. Amb això, el govern de Díaz Ayuso vol ajudar a convertir la localitat madrilenya en referent de desenvolupament energètic. Es pot recordar que un altre dels centres de la indústria dels combustibles sostenibles i les renovables (Puertollano) serà també molt a prop de Madrid. En aquest cas, la ciutat manxega s'especialitzarà en biocombustibles per a automoció i, també, en producció d'acer sostenible. Estem, potser, davant de la creació d'un gran i modern complex industrial al sud de la capital? Sigui com fos, el cert és que els combustibles que es produiran a Móstoles poden, segons Repsol, arribar a reduir les emissions en més del 90%. Com els e-fuel, s'elaboraran amb residus. I a Catalunya? La Generalitat, mentrestant, intenta que no es perdi el tren i juga a favor del biogàs.