Malgrat la competència, Spotify continua sent el rei de la música en streaming. S'estima que el servei suec compta amb més de 640 milions d'usuaris actius al mes; un increment de 35 milions respecte a 2023. D'ells, 252 milions de persones paguen la subscripció prèmium per accedir al seu contingut sense límits i sense haver d'escoltar molestos anuncis cada dos per tres.
Fa uns anys, Spotify va decidir apostar pels pòdcasts. I no només d'àudio. El juny de 2024, la companyia va anunciar que a la plataforma hi havia més de 250 mil videopòdcasts, i que la xifra continuava pujant. Spotify va introduir aquest format per a un nombre limitat de programades el 2020, i a poc a poc l'ha anat expandint a la majoria de creadors de tot el món.
L'objectiu de Spotify és convertir-se en alguna cosa més que una font d'entreteniment per als usuaris, sinó un lloc en el qual els creadors de contingut puguin compartir amb el món les seves idees. El problema està que la moderació brilla per l'absència, i que hi ha centenars de pòdcasts falsos que anuncien la venda de drogues.
Molts episodis duraven menys d'un minut. Fins i tot menys de deu segons
Dijous passat, 15 de maig, Business Insider va comunicar que Spotify havia eliminat 200 pòdcasts que anunciaven la venda d'opioides i altres drogues. Tanmateix, n'hi continua havent molts més, com ha revelat la CNN, a la qual no li ha costat massa descobrir-los.
Alguns dels programes tenien títols com «La meva botiga d'Adderall» (medicament utilitzant comunament per al tractament del TDAH) o «Xtrapharma.com», a més d'episodis titulats «Demanar codeïna en línia: farmàcia segura a Louisiana» o «Pedir Xanax de 2 mg en línia: gran oferta en la temporada nadalenca». Com pots veure pels noms, trobar-los no és molt complicat si introdueixes el nom de la substància al cercador.
La detecció automàtica de Spotify no va marcar els pòdcasts falsos per a la seva eliminació, romanent actius durant mesos. Un moderador humà podria haver-los «tombat» ràpidament en veure els títols. Això podria posar en seriosos problemes a l'aplicació, ja que el govern nord-americà està realitzant mesurades contra la venda il·legal de drogues a Internet.
Segons han pogut comprovar els esmentats mitjans, molts dels episodis d'aquests falsos pòdcasts estaven locutats per una veu robòtica i duraven menys d'un minut. En certs casos, els episodis duraven tot just 10 segons. Alguns ni tan sols contenien àudio, limitant-se únicament al títol per informar de la possibilitat de comprar substàncies il·legals a les seves tendes online.
La directora del Projecte de Transparència Tecnològica, Katie Paul, va comentar a la CNN que Spotify podria no tenir molt interès a rastrejar aquests episodis perquè la majoria de les plataformes manquen de responsabilitat pel contingut generat pels usuaris.
Si bé es desconeix el nombre exacte d'usuaris que podria haver interactuat amb aquests falsos pòdcasts, se sap que alguns d'ells es trobaven entre els primers resultats de les recerques relacionades amb diversos medicaments, per la qual cosa hi ha persones que podrien haver-los escoltat quan, en realitat, buscaven programes legítims sobre salut que en parlessin.