Té futur l'energia nuclear? L'Agència d'Energia Nuclear (NEA en les seves sigles en anglès) és l'organisme dependent de la OCDE que la regula i creu que sí. Vindrà de la mà, això sí dels nous reactors modulars de petita mida (SMR, per Small Modular Reactors) que impulsen els Estats Units i França. I, pel que sembla, seran fonamentals per arribar en objectiu de Zero Emissions que persegueix la UE.

microreactor
 

Què són?

Els reactors modulars petits (SMR) són reactors nuclears avançats amb capacitat de fins a 300 MW(e) per unitat, el que representa prop d'un terç de la capacitat de generació dels tradicionals. Els SMR poden produir grans quantitats d'electricitat amb baixes emissions de carboni. Entre els seus avantatges figuren, a més de la menor ocupació d'espai, la facilitat de fabricació, que deriva de la possibilitat de produir els seus components de manera seriada, i la possibilitat d'adaptar-los a l'espai en el qual s'ubicaran. Els SMR permeten estalviar costos i temps de construcció i poden desplegar-se gradualment per anar ajustant-se a la demanda creixent d'energia.

Microreactors

Dins dels SMR s'engloben també els microreactors un subconjunt dels SMR dissenyats per generar energia elèctrica en general fins a 10 MW(e). Els microreactors ocupen menys espai que altres SMR i són idonis per a regions sense accés a energia neta, fiable i assequible. A més, els microreactors poden servir de reserva de subministrament d'energia en situacions d'emergència o reemplaçar generadors d'electricitat que sovint funcionen amb dièsel, per exemple, en comunitats rurals o empreses ubicades en llocs remots.

Protagonistes

Estats Units i França, dos països amb posicions completament oposades al que el Govern d'Espanya opina sobre l'energia nuclear treballen ja junts per impulsar aquests reactors. Ho faran de la mà de la NEA activant una estratègia denominada Acceleració dels SMR per a Net Zero que vol establir una plataforma pràctica i orientada a solucions amb un pla de treball definit per a la col·laboració i l'intercanvi de coneixements per ajudar els acceptants de decisions a maximitzar tot el potencial de SMR. En el dia d'avui s'estan treballant en 42 projectes diferents de SMR a tot el món, principalment als EUA.