La central nuclear d'Almaraz que va celebrar els seus 40 anys de connexió a la xarxa aquest 8 d'octubre, té data de clausura com totes les instal·lacions del seu tipus actualment en servei a Espanya. Si res no canvia, deixarà de funcionar el 2027 i serà la primera en desconnectar-se de la xarxa d'entre les que funcionen al país, però els seus gestors volen que el tancament es reconsideri. Per això, aquest mateix mes d'octubre han emès un comunicat explicant el que, fins ara, ha aportat la instal·lació i el que creuen que pot continuar aportant.

27511258284 292a08a82c k 1400x1050
 

300 milions de MWh

Segons CNAT; l'empresa propietat d'Iberdrola, Endesa, Naturgy i EDP; que gestiona les nuclears d'Almaraz (Càceres) i Trill (Guadalaja), la primera de les dues centrals ha aportat durant les seves quatre dècades uns 300 milions de MWh en els seus 28 cicles d'operació. Amb això, s'ha convertit a la central que més energia ha produït "en la història d'Espanya" y,m avui, aporta un 3% del consum total del país. En CNAT, per aquesta raó, consideren que és un "element clau en la garantia de subministrament" i que, també, "contribueix notablement a la reducció d'emissions de CO2".

400 milions d'euros i 2.900 llocs de treball

En els últims deu anys, la central ha estat objecte d'inversions per valor de 400 milions d'euros per millorar "la seguretat i modernitzar els equips". La instal·lació genera 800 llocs de treball directes i 2.100 d'indirectes, la qual cosa la converteix en un dels motors econòmics de la seva província. Des de l'Associació Mundial d'Operadors Nuclears qualifiquen la central de "referència mundial" i la consideren "capdavantera, moderna, segura i fiable". Amb tot, des del Govern no es reconsidera el seu tancament i les companyies propietàries de CNAT no s'han pronunciat sobre això.