L'estiu és una de les èpoques més cares per viatjar, juntament amb el Nadal, Setmana Santa i els ponts més assenyalats. S'hi afegeix el fet que, per a les pròximes vacances, allotjar-se a Espanya s'ha incrementat en 12€ de mitjana per persona i dia respecte a l'any passat. Així, mentre que a l'estiu de 2023 les reserves costaven una mitjana de 174€ / nit, el 2024 el cost mitjà serà de 186€ / nit (+7,4%). El resultat de tot plegat és prou alarmant: a una família de quatre membres, cada dia de vacances els hi sortirà per 48 euros més.

hoteles con parque acuatico   albir garden
 

Com estalviar?

Tot depèn, principalment, del moment en què es reserva. Així, i segons expliquen des del portal online de reserves d'allotjaments eBooking.com, els viatgers poden arribar a pagar un 30% menys si reserven amb temps suficient les seves vacances d'estiu. D'aquesta manera, un turista que planifiqui el seu viatge amb anticipació, pot aconseguir esquivar la pujada de preus del 7,4% que es produirà aquest any. "Així que els nivells d'ocupació i el nombre de reserves creixen, també ho fa el preu de l'allotjament. Per aquesta raó, en temporada alta, és important no esperar fins a l'últim moment per planificar les vacances. Fer la reserva amb 2 o 3 mesos d'antelació suposa un estalvi important que pot arribar a ser de fins al 30% del preu final", explica Toni Raurich, director de eBooking.com.

Flexibilitat 

Una altra estratègia correcta (sempre que sigui possible aplicar-la) és la consistent a ser el més flexibles possible en les dates i en la destinació. Les reserves el juny i el setembre o en destinacions|destins menys populars sempre seran més econòmiques i serà més fàcil trobar bones ofertes. No obstant això, fins i tot en plena temporada alta -el juliol i l'agost- hi ha grans diferències de preu entre uns dies i d'altres, sobretot entre el cap de setmana i els dies laborals. Abans de reservar, és important valorar quin és el tipus de viatge que es vol fer i les necessitats de cada un. Partint d'això, s'han de buscar i comparar a consciència les diferents opcions d'allotjament -hotels, hostals, motels, cases rurals, apartaments amb cuina o càmpings- i escollir tenint en compte, a més del preu, la puntuació dels viatgers. De tota manera, la tendència evidencia que la majoria de les famílies ha optat per solucions més dràstiques: reduir les estances. De fet, i amb les xifres de eBooking a la mà, set dies de vacances que podien costar 1200 euros l’any passat sortirien enguany per més de 1500.