Fins a 1982, Espanya era un país de bevedors de vi; però, avui, envia la cervesa. Només durant 2021, any de pandèmia, la població espanyola va remullar el seu paladar amb un milió de litres d'aquest bebedizo que ja coneixien fins als celtibers. D'aquest milió de litres, 160.000 van ser de cervesa sense alcohol i els 850.000 restants de cerveses alcohòliques convencionals. En paral·lel a l'ascens de la cervesa fins al primer esglaó de les preferències alcohòliques dels espanyols, s'ha produït també un increment dels percentatges de població amb problemes de pes i, així, el 2020 es quantificava al nostre país un 44,9% d'homes i un 30,6% de dones amb sobrepès. Té el nostre interès per la cervesa una cosa per veure?

Que no t'enganyin
La cervesa, com qualsevol altre aliment, ajuda a engreixar-se si es consumi en el marc d'una dieta desordenada i insana, però assenyalar a aquesta beguda com a responsable de les molt treballades panxes que hem vist aquest estiu en platges i de similars és injust: una canya de 250 mil·lilitres aporta poc més de 100 calories i, si tenim en compte que una dona que vulgui mantenir el seu pes estable ha de consumir entre 1600 i 2000 calories al dia i un home entre 2000 i 2500, necessitaríem beure moltes canyes cada dia per poder culpar el llúpol combinat amb blat o ordi de les nostres rodoneses. El de la panxa cervesera, per tant, sona més a excusa que a una altra cosa.
Com beus cervesa?
A Espanya es beu de manera social i, en aquest tipus de situacions, la ingesta de cervesa sol acompanyar-se d'altres aliments, normalment molt calòrics com|com a rostes, patates braves, pernil, formatge, xoriço|pispa i fregits diversos. La cervesa, això sí, és culpable col·lateral, perquè l'alcohol que conté desperta la gana. Per què ho fa? Doncs perquè reactiva unes neurones denominades AgRP que se situen al nostre hipotàlem i, quan funcionen, ens animen a buscar aportacions energètiques. Ens animen a menjar quin, però això no és una cosa que aconsegueixi només la cervesa: el vi, el vermut o els gin tonic tenen semblant efecte, perquè totes les begudes alcohòliques obren la porta a menjar massa. Fa anys, als nens que menjaven malament se'ls tractava, per això mateix, amb quina, que no era cap altra cosa que un vi generós que, a més d'alcohol contenia quina, una substància que relaxa, ajuda a baixar la febre i calma el dolor, així que negocio rodó: els nens que bevien vi amb quina menjaven més i donaven menys la llauna. En suma, que si vols beure cervesa i no engreixar-se demana que apartin de tu no el calze que la conté, si no les viandes que l'acompanyen. Anem, que t'apliquis una cosa|mica semblant al que deia Stevie Wonder i converteixis el seu cèlebre si beus no condueixis en un igual d'intel·ligent si beus (cervesa), no vagis de tapes.