Des de fa uns anys, parlar de Shazam és pràcticament referir-se a una app sinònim universal de reconeixement de cançons a través del mòbil. Tant és així que el desembre de 2017 la totpoderosa Apple aconseguia la companyia britànica per la barbaritat de 400 milions d'euros. Shazam s'havia fundat el 1999 però no va començar a fer-se popular fins a 2008, precisament quan Apple va llançar la seva arxifamosa App Store. Per quan la companyia de la poma va realitzar semblant inversió, Shazam havia superat feia més d'un any les mil milions de descàrregues.

Encara que Shazam no és l'única manera per reconèixer les cançons que estan sonant al mòbil, sí que és de llarg la més popular. Malgrat això, existeixen alternatives com Soundhound, Musixmatch, MusicID o el mateix assistent de veu de Google. Tanmateix, cap d'ells no s'apropa a qüestionar el regnat de Shazam.

Interessant actualització per a Android

Ara, els usuaris habituals de l'app que comptin amb dispositius Android estan d'enhorabona. I és que Shazam ha rebut una actualització a través de la botiga Play Store de Google que permet que les cançons ara també es reconeguin si l'usuari que les estigui escoltant ho faci a través d'auriculars.

Fins al moment, per poder reconèixer una melodia, calia obrir l'app mentre la cançó sonava a través de l'altaveu del mòbil o arribava al dispositiu des de fora i s'escoltava gràcies al micròfon. Un procés que si qui pretenia saber de quina cançó es tractava podia suposar una molèstia per a qui l'acompanyés. Al cap i a la fi, l'operativitat obligava –d'una o una altra manera– que els qui compartissin estada amb l'interessat haguessin de sentir un fragment de la melodia.

Com fer-ho

La nova funcionalitat que permet descobrir les melodies quan el telèfon tens els auriculars incorporats, es pot descarregar des d'aquest enllaç per als usuaris de Android i de moment no està disponible per als de iOS, que és curiosament el sistema operatiu d'Apple, la propietària de l'app.

El procés de reconeixement es fa de manera interna i ni el mòbil ni els auriculars no necessiten gravar la melodia perquè Shazam la pugui contrastar amb la seva enorme base de dades de cançons. N'hi ha prou amb obrir Shazam, anar al menú i activar Shazam Pop-Up. Una funcionalitat a què caldrà dotar dels permisos que demani la primera vegada que s'utilitzi –si no s'ha fet ja anteriorment– i que apareixerà de manera flotant sobre l'app que estigui reproduint la cançó a esbrinar.

Amb la nova actualització de l'app, Shazam ja pot reconèixer cançons si l'usuari porta connectats els auriculars en aplicacions tan populars com Spotify o YouTube, per citar-ne dos que s'utilitzen constantment.