Segons dades de l'estudi Els semiconductors a Catalunya elaborat pel Departament d’Empresa de la Generalitat, actualment hi ha a Catalunya 86 empreses del sector dels semiconductors que ocupen 700 persones. Aquests treballadors se sumen als 3.700 investigadors involucrats en projectes de recerca en l’àmbit dels semiconductors, de manera que aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals.

tipos de semiconductores pureza
t

Majoria de petites i mitjanes empreses

 Segons l’estudi, el 81% de les empreses del sector a Catalunya són pimes (i el 8%, startups), mentre que el 37% factura més de 10 milions d’euros anuals. Aquest mes, per dinamitzar encara més aquest sector tecnològic, el Govern de la Generalitat ha presentat l’Estratègia d’Impuls a la Indústria de Semiconductors a Catalunya. L’objectiu del document és, expliquen des de la Generalitat, “consolidar Catalunya com un dels pols de referència de la indústria dels semiconductors a Europa”.

Eixos

L’estratègia es divideix en cinc eixos estratègics, els quals van absolutament en línia als pilars d’impuls a la indústria tant a nivell europeu com d’altres països capdavanters en la indústria com ara bé els EEUU, amb un total de 23 actuacions concretes. El primer eix és l’impuls a l’ecosistema productiu ie l reforç de la cadena de valor  per tal de donar suport i reforçar els actors ja existents a l’ecosistema dels semiconductors a perquè puguin créixer i ser competitius a escala global, amb eines de suport ja existents o creant-ne de noves quan calgui. Com a segon eix es planteja el posicionament internacional i la captació d’inversió mitjançant aliances internacionals, a nivell europeu i buscant ser un actor clau en projectes derivats de la European Chips Act i dels fons NextGen – Perte Xips o d’iniciatives com Chips for Europe Joint Undertaking.

Com a tercer eix es prioritza la creació i habilitació d’infraestructures d’avantguarda a disposició de les empreses i, com a quart, la conversió de Catalunya en un pol de talent en aquest àmbit amb eines com ara un màster interuniversitari en Enginyeria de Semiconductors i Disseny Microelectrònic i l’aplicació del Pla de Doctorats Industrials per a empreses de l’àmbit xips. Finalment, i com a cinquè eix, es planteja la necessitat d’aconseguir una col·laboració efectiva entre recerca i empresa per a dotar de valor el coneixement a Catalunya en l’àmbit dels semiconductors i com a fonament per a la competitivitat de les empreses.