La Generalitat de Catalunya vol promoure el creixement i la consolidació de l’ecosistema productiu que aplega els subsectors dels semiconductors, l’electrònica, la fotònica i la quàntica i, per aconseguir-ho, ha activat aquest mes de maig la Taula de l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya. Aquest organisme dependrà del Departament d’Empresa i Treball i aplegarà al Consell General de Cambres de Comerç de Catalunya, al Barcelona Supercomputing Center, a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut de Ciències Fotòniques, la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia.

semi1

 

Objectius

La Taula funcionarà com l’òrgan de governança de l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya i treballarà, expliquen des de la Generalitat, “per captar projectes d’empreses capdavanteres d’aquest sector, formar i atraure talent especialitzat, potenciar la recerca i la innovació i connectar l’ecosistema local al món”. Des del Govern de Catalunya es considera que els actuals “aspectes geopolítics i econòmics, juntament amb l’esgotament del full de ruta tecnològic actual” ha creat una “oportunitat única” per a la innovació en tecnologies de semiconductors. Igualment, l’Aliança preveu “estudiar, formular i coordinar propostes per elaborar l’estratègia de semiconductors i xips microelectrònics i fotònics, així com fer el seguiment, la coordinació, la validació i l’avaluació de les propostes elaborades pels grups de treball”, expliquen des del Departament d’Empresa. Mitjançant l’Aliança, Catalunya podrà participar d’organismes com ara la Semiconductor European Regions Alliance.

L’ecosistema dels semiconductors a Catalunya

Segons dades de l'estudi Els semiconductors a Catalunya , actualment funcionen al Principat 86 empreses del sector dels semiconductors que facturen gairebé 160 milions d’euros i ocupen 700 persones. Aquests treballadors se sumen als 3.700 investigadors amb projectes de recerca en l’àmbit dels semiconductors, de manera que a Catalunya aquest ecosistema ja està format per 4.400 professionals.