El sector nuclear tira pràcticament la tovallola i assumeix que el calendari de tancaments de centrals programat es complirà tret de sorpresa majúscula. Així ho afirma, almenys, el president del Fòrum de la Indústria Nuclear Ignacio Araluce. La previsible investidura fallida de Feijóo i el probable nou govern encapçalat per Sánchez hi aboquen. Amb tot, Araluce revela una dada: si les elèctriques propietàries de les nuclears no sol·liciten prorrogar el funcionament d'aquestes és per motius "econòmics". En concret, per uns impostos que Fòrum Nuclear considera "abusius".

Tihange nuclear power plant
 

Les inversions no estan amortitzades

Araluce és contundent: "si els propietaris de les centrals veuen negoci, les nuclears continuaran funcionant". A més, i així ho ha afegit el MWh nuclear costa avui entre 58 i 63 euros i el sector ha passat "molts anys", explica el president de Foro Nuclear, "perdent diners" després d'haver realitzat unes inversions que "encara no estan amortitzades". Avui, apunta, "no es perden diners en generar electricitat", però el futur de la indústria nuclear "depèn de les ideologies", alguna cosa que, considera, no hauria de ser així.

Impacte

La primera central de les que actualment funcionen a Espanya en tancar serà Almaraz I (2027) i l'última, Trill, el 2035. El tancament de les centrals nuclears tindria, assenyala Araluce, "un impacte significatiu a la matriu energètica d'Espanya" perquè les nuclears generen a data d'avui un 20% del total de l'electricitat que es consumeix i, de moment, "no hi ha alternativa". Tot això, apunta el president de Fòrum Nuclear, "podria traduir-se en un augment dels preus de l'energia". Perquè continuïn funcionant només hi ha un camí: que s'anul·lin les ordres ministerials de tancament de les centrals i que Red Eléctrica recomani al Govern mantenir operatives les instal·lacions de generació elèctrica nuclear. Succeirà?