Inventar és important però, qui vulgui obtenir algun tipus de benefici del seu invent, ha de saber que patentar-lo ho és més encara i, si no, que se'l preguntin a Tim Berners-Lee, a qui es considera pare de la World Wide Web perquè va ser el primer en establir comunicació entre un client i un servidor mitjançant el protocol http el 1990, però no va voler patentar-lo i, avui, encara que viu raonablement als seus 67 anys, no ha assolit, ni de lluny, els beneficis que van obtenir per idees tan disruptives (o fins i tot menys) que la seva gent com Bill Gates o Steve Jobs. Berners-Lee, amb tot, va decidir no patentar per convicció, ja que considera que la World Wide Web ha de ser, ara i sempre, gratuïta i neutral. A Samsung, tanmateix, no pensen com ell i, per això, van patentar, el 2022 i als Estats Units un total de 8.513 innovacions.

rank3
 

Què van patentar exactament?

Els 8.513 registres realitzats per Samsung als Estats Units l'any passat suposen un 2% més que les que la firma sud-coreana va registrar el 2022. Entre les innovacions l'autoria de les quals declara l'empresa figuren el 6 G, els protocols de comunicacions sense fil de banda ultra ampla o les solucions multicàmera. Per darrere d'ells, queda IBM, que feia tres dècades que era líder però que, el 2022 només va registrar 4.743 innovacions.

Domini asiàtic

INM és l'única empresa occidental del rànquing, perquè en tercer lloc figura LG Corporation, també sud-coreana, amb 4.580 registres i, en quart i cinquè lloc, hi ha les japoneses Toyota i Canon, amb 3.056 i 3.046 innovacions, respectivament. En sisè lloc apareix el Taiwan Semiconductor MFG Co. (TSMC), amb 3.038. La TSMC és l'empresa de semiconductors més gran del món. Al final, Pablo Foncillas tindrà raó: a Europa ens falta moltíssim per a, algun dia, tornar a ser el far tecnològic que vam ser una vegada