Al nord de Copenhaguen, en una localitat anomenada Frederiksborgvej la llum nocturna és vermella. I, no, no té res a veure amb activitats més o menys il·lícites com les que es desenvolupen a cert barri d'Amsterdam: ha de veure amb us ratpenats. El to carmesí de la llum que il·lumina les nits d'aquesta població danesa és així per protegir els ratpenats.

Decisió municipal

En la població, resideix des de fa anys una important colònia de ratpenats que l'alcalde vol protegir. La llum vermella, explica el consistori local garanteix la seguretat del trànsit i, alhora, permet els ratpenats viure més feliços que la llum blanca. És, explica el primer edil, "una manera intel·ligent" d'"equilibrar" les necessitats d'animals i humans. A Holanda, en concret a Nieuwkoop, han fet el mateix.

Per quines roges?

La llum vermella conté longituds d'ona llargues i, a diferència dels llums d'ona curta (blava, verda o blanca) no sembla afectar negativament els ratpenats, que té més fàcil buscar menjar -mosques, mosquits, escarabats, aranyes i paneroles- quan la zona en la qual viuen s'il·lumina així. Amb el canvi, s'aconsegueix, a més de l'equilibri sostenible de què parla l'alcalde de la danesa vila, una mica molt més concret i valorable: eliminar insectes molestos i nocius protegint a una espècie que, encara que té certa mala premsa per culpa de Bram Stoker, sembla fins a simpàtica en algunes fotos. Per descomptat, només s'il·luminarà en vermell l'àrea on viuen els ratpenats i els passos zebra i els passos de ciclistes s'il·luminaran amb llum blanca, no sigui que algun ratpenat es despisti i, si veu algú vestit de negre i molt tapat, arribi a pensar que s'ha trobat una panerola de dimensions gegantines.

murci