Com tots nosaltres a internet, al laberint de l'administració pública o a l'últim pupitre de l'institut una adreça ip és simplement un número. Fixes o estàtiques, les ip són etiquetes numèriques que identifiquen cada equip que es connecta a la xarxa dins d'un protocol. De fet, Internet protocol és el concepte que anticipen les lletres IP.

A més de classificar-les com fixes o estàtiques, a les ip podem posar-les en un altre parell de sacs: les públiques i les privades. En aquest article t'ensenyarem la diferència entre ambdues i també a conèixer la teva pròpia ip com coneixes la matrícula del teu cotxe.

Conèixer la ip dels equips amb què ens connectem a internet pot ser molt útil, per exemple, per accedir a continguts que apareixen bloquejats per restriccions geogràfiques.

Diferències entre ip privada i ip pública

Per començar la casa pels fonaments parlem de les ip públiques. Aquestes no són cap altra cosa que la identificació numèrica que li assigna al nostre equips l'empresa amb la que tenim contractat el servei d'accés a internet. Cada vegada que et connectes la ip del teu equip li diu al protocol qui és i no només als equips: cada pàgina web té una ip associada.

Com és lògic en tractar-se d'etiquetes individuals cada equip o web té una única ip, que bé pot ser dinàmica i canviar cada temps, però que serà en tot cas exclusiva.

Les ip privades, al contrari, suposen un pas de rosca al concepte de connexió perquè s'utilitzen per connectar diversos aparells entre ells en una xarxa privada tant domèstica com en un entorn empresarial o acadèmic. Quan connectes un ordinador a un router se li assigna una xarxa privada per a la xarxa a què s'acaba de connectar.

La sintaxi de les adreces ip privades obeeix a combinacions de quatre nombres de fins a tres xifres separades per un punt. Del tipus 192-168.1.1, com hauràs vist en moltes ocasions trastejant amb el teu equip. A més els números que les formen ens donen pistes sobre els interessos a què serveixen. Així hi ha IPs privades de diferents classes:

● Classe A: 10.0.0.0 a 10.255.255.255.

● Classe B: 172.16.0.0 a 172.31.255.255.

● Classe C: 192.168.0.0 a 192.168.255.255.

D'aquestes tres, les adreces de Classe C són les que utilitzem habitualment en l'entorn domèstic.

Quina és la meva adreça d'IP?

Existeixen diferents mètodes per conèixer tant la teva ip pública com la teva adreça d'IP privada. en els següents epígrafs t'ensenyarem a esbrinar el teu ip des d'un ordinador amb sistema operatiu Windows i, per descomptat, també en iOS tant per a Mac com per a iPad.

Tanmateix, si prefereixes prendre la drecera pel camí més senzill sempre pots recórrer a pàgines web com Veure el meu ip o altra de les moltes que ofereixen el mateix servei a internet. És tan senzill com carregar el web al navegador i el sistema ens dirà la nostra IP pública i si la nostra connexió passa per un servidor intermediari-caixet que estigui ocultant la nostra IP. I tot de forma automàtica.

Quina és l'adreça d'ip en un windows?

Si tens un equip que corre Windows estàs d'enhorabona perquè pots consultar la teva IP mitjançant dos mètodes diferents. Els dos són vàlids i ofereixen els mateixos resultats encara que l'accés al segon està una mica més enterrat que el primer en les opcions del sistema.

La manera més senzilla de consultar la teva ip pública en un ordinador amb Windows és des de l'apartat configuració:

● Entramos en Configuració amb la drecera tecla Windows + I

● Pinchamos en l'opció 'Xarxes i internet'

● Hacemos clic en 'Propietats del sistema' d'Ethernet o WiFi, segons sigui el tipus de protocol que estiguem utilitzant per connectar-nos a la xarxa

● Finalment cliquem en Adreça IPV4

La segona porta que podem travessar per esbrinar la nostra ip pública en un ordinador personal amb Windows és el símbol de sistema del nostre equip.

● Tan sols has de prémer la combinació de tecles Windows + R per obrir el quadre de diàleg executar i escriure el comando cmd.exe.

● A continuació escrivim el comando ipconfig i el sistema et mostrarà, en aquesta mateixa finestra, un llistat amb les dades de la teva connexió de xarxa.

● En l'esmentat lloc cerca la adreça IPv4 per llegir la IP del teu equip.

Quina és l'adreça d'ip en un mac? I d'un iPad?

Si buscar la teva adreça ip a Windows és peix al cove, el procés se simplifica al màxim quan necessitem fer el mateix procés des dels ordinadors personals d'Apple. La nostra porta d'accés aquí serà la sempre socorreguda finestra 'Propietats del sistema'

● Así, clicant en el símbol de la poma que veiem a la cantonada superior esquerra de la nostra Mac despleguem el menú i punxem en 'Preferències del sistema'

● Hacemos click en el símbol 'Xarxa' representat amb un cercle blau

● En Preferencias de xarxa, seleccionem Ethernet (si ens connectem a través d'aquest protocol amb cable) o WiFi (si ho fem de forma sense fil) al panell lateral esquerre.

● Baix la llegenda que ens informa de l'estat de la connexió podrem llegir l'adreça ip que té assignada el nostre equip

preferències xarxa mac

Puc consultar la meva adreça IP en el meu iPad? Per descomptat. Els dispositius mòbils també tenen una adreça ip assignada com qualsevol aparell que es connecta a internet.

● Accedemos a l'aplicació d'Ajustes i des del panell lateral esquerre hem de polsar l'opció de connexió.

● A continuació, al menú central que mostra totes les xarxes a què pot accedir el iPad toquem en el símbol amb la "i" que acompanya a la connexió que estiguem utilitzant

● Una vegada dins ja veurem l'adreça ip de la nostra tauleta

xarxes tablet

Seguint aquests passos podràs conèixer la teva adreça ip tant en un iPad com en un iPhone perquè el procés és idèntic en ambdós terminals.

xarxes iphone