L'auge de la ramaderia, especialment al Pirineu Català, va desplaçar durant la segona meitat del segle XX cultius tradicionals com el de la poma, però fa uns deu anys i en comarques com el Berguedà, el Solsonès,la Cerdanya i el Pallars, entitats com l'Associació Agrària Ecològica de Muntanya van recuperar aquest cultiu amb una marca: Biolord. Aquest any, ja s'estan collint aquestes singulars pomes d'altura.

Un producte diferent
La poma, en origen era un cultiu típic del Pirineu, però durant la segona mireu del segle XX es va traslladar a la Plana de Lleida, on els terrenys eren d'accés més senzill i es disposava de prou aigua per al reg. Ara, amb les pomes pirinenques recuperades, arriba de nou al mercat un producte que té poc a veure amb les pomes a què estem acostumats: el color és més intens a causa de les oscil·lacions tèrmiques, la fruita conserva un punt d'acidesa que les pomes comunes ja no tenen i fins a la pell és més cruixent perquè el fruit mai no deixa de madurar.
Varietats
Les varietats que es conreen, tanmateix, no són les tradicionals de la zona, que s'han perdut majoritàriament. Es treballa amb varietats italianes com la Crimson Crisp o franceses com la Mandy Inolov. Altres com la Golden Delicious i l'Opal (de color groc, però lleument acolorides de vermell pel clima d'alta muntanya) també són presents. Són pomes, però no són com les de sempre i, a més, el seu cultiu contribueix a fixar població en el medi rural.