El Museu Guggenheim Bilbao va ser aquest dilluns l'escenari del colofó d'un concurs d'idees dirigit a joves entre 18 i 35 anys sobre com frenar el canvi climàtic des de les llars que va arrencar el febrer passat. Es tracta del colofó de la iniciativa HomeForOurPlanet, impulsada per IKEA i el Museu Guggenheim Bilbao, amb l'objectiu de mobilitzar a les noves generacions per trobar solucions davant del canvi climàtic.

La idea guanyadora (premiada amb 2.000 euros per participant) ha estat la desenvolupada per Lucía Abajo (guanyadora de la primera fase del concurs), Eneko Mata (Aclima) i Miguel García Sampedro (Universitat de Deusto). Sota el nom de Nimbus AI es tracta de la primera plataforma potenciada per intel·ligència artificial que fa possible la gestió sostenible i local del residu digital. Per a l'equip guanyador "és un residu invisible del qual amb prou feines hi ha consciència, però si ens parem a pensar tots generem escombraries digitals en el nostre dia a dia".

Una vegada detectat el problema la solució proposada se centra en quatre punts: anàlisi local de dades sense connexió a servidors externs, recomanacions personalitzades per IA, mètriques d'impacte ambiental i gamificación social.

Per a l'elecció, ha format part un jurat format per sis persones que han destacat de la idea guanyadora la seva visió innovadora, original, aplicable a totes les cases i amb viabilitat.

El jurat ha estat compost per Inma Bermúdez, premi Nacional de Disseny; Adriana Uribesalgo, directora d'Emprenedoria en l'Associació d'Empresàries i Directives de Gipuzkoa (Aspegi); Mirin Arzalluz, directora general del Museu Guggenheim Bilbao; Alicia Martínez, directora de Comunicació i Imatge del Museu Guggenheim Bilbao; Fátima García de Viedma, CEO d'IKEA a Espanya; i Belén Frau, directora Global de Comunicació d'IKEA.

El concurs d'idees ha tingut dues fases, una primera d'oberta a tots els joves espanyols entre 18 i 35 anys, de la qual es van seleccionar 5 guanyadors, i una segona fase en què aquests 5 joves juntament amb estudiants de diferents universitats del País Basc han participat en unes jornades de 'Design Thinking' que han tingut lloc al Museu Guggenheim Bilbao. Les universitats i escoles involucrades en la iniciativa han estat Mondragon Unibertsitatea, Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU), Universitat de Deusto, juntament amb Aclima, el Clúster Basc de Medi Ambient.

Per a Laura Durán, directora general de Desenvolupament de Negoci, Innovació i Sostenibilitat d'IKEA a Espanya "aquest projecte neix de la convicció compartida entre IKEA i el Museu Guggenheim Bilbao que és necessari que la societat i les empreses s'involucrin per lluitar contra el canvi climàtic a què ja ens enfrontem i que siguem altaveu per conscienciar i sumar adeptes a aquesta causa tan necessària".

En paraules de Lekha Hileman Waitoller, curator del Museu Guggenheim Bilbao i representant de l'equip Gu-Zero, creat per impulsar les iniciatives de sostenibilitat ambiental, "per a un Museu com el nostre, molt compromès amb el medi ambient, col·laborar amb IKEA en aquest projecte destinat a escoltar les idees dels joves ha estat molt inspirador i enriquidor".

HomeForOurPlanet, s'emmarca dins d'un projecte en el qual IKEA ha col·laborat amb diferents museus al llarg d'aquest any. A Disseny Hub Barcelona l'exposició '100 objectes d'IKEA que ens hagués agradat tenir a Vinçon' ha rendit homenatge a l'emblemàtica botiga barcelonina basant-se en una idea original de Fernando Amat, que va seleccionar 100 productes d'IKEA que hauria volgut incorporar a la seva botiga. En ella s'ha fet una anàlisi comparativa entre dues marques referents del sector amb un compromís compartida amb el bon disseny i la seva democratització. La mostra ha estat oberta al públic del 16 d'octubre fins al 23 de febrer.

Al Museu Nacional Thyssen-Bornemisza de Madrid es va inaugurar el passat 25 de novembre l'exhibició 'IKEA i l'art de la casa', que explorava l'evolució de la llar des del segle XV fins al XX a través d'un recorregut per 16 obres mestres de la col·lecció permanent del museu, que finalitzava en una sala en la qual IKEA ens va obrir les portes de la seva història per revelar les claus del seu disseny democràtic. L'exhibició es va clausurar el passat 6 de gener.