Amb Windows 11 a la cantonada i la compatibilitat amb Windows 10 que finalitza el 2025, és possible que se t'hagi ocorregut preguntar-te que pot succeir amb el teu ordinador si no actualitzes el sistema operatiu.

Encara que Windows 11 arribarà aquesta tardor, Microsoft diu que no hauràs d'actualitzar obligatòriament de Windows 10 a Windows 11. Igual com les principals actualitzacions de funcions anteriors de Windows 10, el normal és que es pugui rebutjar o ajornar qualsevol oferiment d'aquest tipus que Microsoft sol fer per actualitzar el seu sistema si no s'inicia el procés d'actualització a Windows Update.

El que està clar és que fins al 14 d'octubre de 2025, no tindràs cap problema per seguir amb Windows 10. Microsoft continuarà admetent Windows 10 fins aquesta data, i encara podràs utilitzar-lo de manera segura al teu ordinador actual mentre esperes que arribin actualitzacions de seguretat vitals quan siguin necessàries.

Però després de l'esmentada data, executar Windows 10 serà molt més arriscat. Això es deu que Microsoft deixarà de llançar noves actualitzacions de seguretat per a Windows 10. Si algú descobreix un nou exploit o vulnerabilitat a Windows 10 després d'aquesta data, Microsoft no llançarà una actualització de Windows 10 per solucionar-lo.

Quan arribi Windows 11, encara pots utilitzar Windows 10 com ho fas normalment. És a dir, no deixarà de funcionar automàticament.

Sempre que s'iniciï Windows 11, és probable que Microsoft ofereixi als usuaris de Windows 10 l'oportunitat d'actualitzar-ne a Windows 11 de forma gratuïta des de Windows Update en Configuració. Si es rebutja l'actualització, pot ser que encara es vegin recordatoris emergents demanant que s'actualitzi a Windows 11, llevat que per alguna raó l'ordinador no admeti l'actualització.

Windows 11

Convé aclarir també que després que el suport de Windows 10 expiri el 2025, Windows 10 continuarà funcionant. Simplement, el que no hagi actualitzat no estarà corrent un risc més gran de seguretat.

Cada vegada que apareix una actualització de Windows, sempre hi ha persones que prefereixen quedar-se amb una versió anterior, fins i tot quan no és compatible. Sense anar més lluny, avui dia hi ha qui encara utilitza Windows 7, Windows 8 o fins i tot versions anteriors com Windows XP diàriament. Aquestes persones assumeixen riscos de seguretat veritablement més grans.

Al cap i a la fi hi ha un munt de coses que poden sortir malament si no es manté actualitzat el sistema operatiu. En executar una versió no compatible de Windows 10, et converteixes en algú més susceptible al codi maliciós que t'intenta espiar o danyar les teves dades o al programari segrestador que reté dades com a ostatges, entre altres problemes.

A més, després d'uns anys, algunes aplicacions podran deixar de ser compatibles amb Windows 10, la qual cosa et farà més vulnerable a altres tipus de problemes de seguretat si no pots mantenir-los actualitzades a les últimes versions. Per això, el millor és tenir l'ordinador sempre actualitzat encara que provoqui mandra fer-ho.