Les persones tenim diferents tipus de memòria, entre les que estan la sensorial, la de curt termini, la de treball i la de llarg termini. I igual com es diferencien entre si, també ocorre en com es veuen afectades per la malaltia d'Alzheimer.

Diferents memòries

  • Memòria sensorial

La memòria sensorial és un record molt breu (al voltant de tres segons) d'una experiència sensorial, com el que acabem de veure o escoltar. Alguns comparen la memòria sensorial amb una instantània ràpida del que acaba d'experimentar que desapareix ràpidament.

  • Memòria de curt termini

La memòria a curt termini és aquell breu període de temps en què pot recordar informació a què acaba d'exposar-se. A curt termini sovint avarca des de 30 segons fins a uns quants dies, depenent de qui estigui utilitzant el terme.

  • Memòria de treball

Alguns investigadors utilitzen el terme memòria de treball i la distingeixen de la memòria a curt termini, encara que les dues se superposen. La memòria de treball es pot definir com la capacitat del nostre cervell per mantenir disponible una quantitat limitada d'informació durant prou temps per utilitzar-la. La memòria de treball ajuda a processar pensaments i plans, així com a dur a terme idees.

Pots pensar en la memòria de treball com la teva memòria a curt termini que combina estratègies i coneixements del teu banc de memòria a llarg termini per ajudar-te a prendre una decisió o fer un càlcul.

La memòria de treball s'ha relacionat amb el funcionament executiu, que sovint es veu afectat en les primeres etapes de la malaltia d'Alzheimer.

  • Memòria a llarg termini

La memòria a llarg termini inclou records que van des d'uns quants dies fins a dècades. Perquè tingui lloc un aprenentatge reeixit, la informació ha de passar de la memòria sensorial o de curt termini a la memòria de llarg termini.

Com afecta l'Alzheimer a la memòria

En la malaltia d'Alzheimer, un dels primers símptomes és la pèrdua de memòria a curt termini. Quan es parla de la malaltia d'Alzheimer, els metges sovint utilitzen el terme "pèrdua de memòria a curt termini" per referir-se a un període de temps que inclou tant temps extremadament curts com 30 segons, així com el període de temps intermedi que pot durar fins a diversos dies.

Les persones amb signes primerencs de la malaltia d'Alzheimer poden repetir preguntes amb freqüència en el transcurs de diverses hores o comptar la mateixa història que van comptar fa cinc minuts.

Aquest tipus de pèrdua de memòria a curt termini sol ser un dels primers signes visibles que el funcionament cognitiu d'una persona està disminuint. Al contrari, els records a llarg termini en etapa primerenca solen romandre intactes.

Ancià malalt d'Alzheimer / Unsplash
Ancià malalt d'Alzheimer / Unsplash

Progressió

A mesura que l'Alzheimer avança cap a les etapes intermèdia i tardana, la memòria a llarg termini també es veu afectada. En lloc de simplement oblidar que ja va esmorzar, és possible que la teva mare amb Alzheimer no recordi que la seva pròpia mare ja va morir fa 20 anys.

També es torna un desafiament durant l'etapa avançada de la malaltia d'Alzheimer per a les persones reconèixer les persones que coneixen des de fa molts anys, com a amics propers o familiars.

Pot ser difícil veure algú a qui estimes lluitar contra la pèrdua de memòria, però recordar que això és un efecte de la malaltia d'Alzheimer, en lloc d'una cosa que la persona tria, pot ajudar a suportar i respondre positivament al teu ésser estimat.

En les etapes primerenques i fins i tot intermèdies de l'Alzheimer, les persones encara poden aprendre alguna cosa (com una rutina) si es repeteix amb prou freqüència. Tanmateix, a mesura que la malaltia d'Alzheimer avança cap a les últimes etapes, es perd la capacitat, no només d'accedir a vells records, sinó també de formar nous.