Si t'acabes de comprar un mòbil, segur que la seva pantalla és OLED i, gràcies a ella, gaudeixes de colors molt més purs i fins i tot pots jugar millor a videojocs gràcies a la mínima latència d'aquesta tecnologia. Amb tot, les pantalles OLED tenen un problema seriós: són cares i, per això, les companyies busquen ja un sistema alternatiu que permeti crear pantalles flexibles (imprescindibles per als mòbils plegables), duradores i de baix cost. Aquesta tecnologia es diu NanoLED.

NanoLED Pantalla Top Secret
 

Què és?

El nou sistema s'ha presentat en l'última edició del CES i funciona d'una manera molt diferent als sistemes LECD, OLED o MicroLED (sistema triat per Apple). A les pantalles OLED els píxels s'apaguen completament i, per això, no veiem colors negres il·luminats o grisencs com els que dispensen altres sistemes i tant ens desagraden; però en el sistema NanoLED el funcionament és diferent: cada un dels seus píxels està format per altres unitats més petites, els Quàntum Dots, capaços de crear un díode emissor de llum RGB. Així, les pantalles NanoLED es defineixen com a dispositius electroluminiscents de punts quàntics. Cada Quàntum Dot s'activa gràcies a l'electricitat i emet llum, la qual cosa permet reduir el nombre de capes per crear una pantalla. Per tant, els dispositius són més barats.

De la teoria a la pràctica

Encara que la presentació del CES es va limitar a models teòrics, hi ha constància de l'existència ja de les primeres pantalles que fan servir aquesta tencología. De fet, una d'elles sembla haver estat fotografiada en el CES 2023. Era petita, de sis polzades i estava identificada com un prototip. Ben aviat, si tot va com s'espera, podran arribar a la seva fase comercial i les tindrem en televisions, mòbils, i fins a ulleres VR. Amb el NanoLED, tot serà més prim, més flexible i, el més important, costarà menys diners.