Les autoritats de la capital xinesa van anunciar que han descobert una nova mutació del virus WannaCry, responsable de l'atac cibernètic a escala mundial que va afectar més de 150 països des de divendres, informa avui el diari oficial Global Times.

L'Administració del Ciberespai, el Departament de Seguretat Pública de Pequín i la Comissió Municipal d'Economia i Tecnologia de la Informació de Pequín van emetre ahir un comunicat en el qual van assegurar que aquesta nova versió del virus —WannaCry 2.0— s'ha saltat les mesures de seguretat implantades després del primer atac.

WannaCry està basat en EternalBlue, aplicació "desenvolupada per l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) nord-americana per atacar ordinadors" que utilitzin el sistema operatiu Microsoft Windows, del qual aprofita els forats de seguretat, va afirmar aquest diari.

Armes virtuals

El director de l'Institut d'Estratègia en el Ciberespai xinès, Qin An, va indicar que les "armes virtuals desenvolupades pels EUA recorden al món el gran dany que l'hegemonia nord-americana a les xarxes pot causar".

El comunicat afegeix que no pot evitar-se una propagació més important d'aquest ransomware, que limita o impedeix als usuaris l'accés a l'ordinador o fitxers llevat que paguin un rescat, i les administracions han demanat als seus departaments que actualitzin els seus sistemes operatius i desconnectin de la xarxa els equips infectats.

Segons un portal afiliat al comitè municipal del Partit Comunista de la Xina (PCCh) a Pequín, és probable que el virus "es propagui més ràpidament" a partir d'ara, ja que moltes de les institucions aturen la seva activitat durant els caps de setmana.

Milers d'infectats

Malgrat que els informes d'experts internacionals en ciberseguretat asseguraven que la Xina era un dels països afectats des d'un primer moment, els mitjans oficials amb prou feines han publicat informació sobre això fins ara.

Tanmateix, una anàlisi de la companyia d'antivirus xinesa Qihu 360 va xifrar el nombre d'infectats en "milers d'ordinadors": 29.372 de companyies o organismes oficials —especialment a les províncies orientals de Jiangsu i Zhejiang—, dels quals 4.341 pertanyen a institucions educatives, les més afectades.

Entre els afectats per l'atac a la Xina, el nombre del qual continua en augment, hi ha hospitals, estacions de tren, universitats, oficines governamentals i de correus o gasolineres.