Google pagarà una multa "rècord" de 170 milions de dòlars per les acusacions de la Comissió Federal de Comerç (FTC, per les seves sigles en anglès) i la fiscal general de Nova York de què va obtenir grans beneficis en recopilar il·legalment informació personal de nens sense el consentiment dels seus pares, ha informat la Fiscalia.

L'acord, anunciat aquest dimecres, requereix que Google i YouTube paguin 136 milions a la FTC i 34 milions a l'estat de Nova York per violar la Llei de Protecció de la Privacitat Infantil a Internet (COPPA, per les seves sigles en anglès). Aquesta multa de 136 milions és la quantitat més gran que la FTC ha imposat en aquest àmbit des que el Congrés dels EUA va promulgar la llei el 1998.

"YouTube va promocionar la seva popularitat entre els nens a possibles clients corporatius", ha dit el president de la FTC, Joe Simons, que ha votat a favor de l'acord, qui ha agregat que va recordar les reticències de "la companyia a reconèixer que parts de la seva plataforma estaven clarament dirigides als nens", per la qual cosa "no hi ha excusa per a les violacions de la llei per part de YouTube ".

La llei nord-americana requereix que els llocs dirigits a nens divulguin pràctiques de dades i obtinguin el consentiment dels pares per recopilar informació sobre els menors de 13 anys.

L'administració al·lega que YouTube va recopilar informació personal d'"espectadors de canals dirigits a nens" sense el consentiment dels pares utilitzant 'cookies', que rastregen comportament de l'usuari a internet.

"Google i YouTube, a posta i il·legalment, van monitorar, van rastrejar i van publicar anuncis dirigits a nens petits només per mantenir els dòlars publicitaris rodant", ha dit la fiscal general de Nova York, Letitia James, en un comunicat després de l'anunci.

"Aquestes empreses posen en risc els nens i abusen del seu poder, per això estem imposant reformes importants a les seves pràctiques i fent-los pagar una de les multes més grans per un assumpte de privacitat en la història dels Estats Units", ha agregat

En una publicació aquest dimecres, YouTube ha dit que està prenent mesures: "Des dels seus primers dies, YouTube ha estat un lloc per a persones majors de 13 anys, però amb un auge en el contingut familiar i l'augment de dispositius compartits, la probabilitat que els nens vegin sense supervisió ha augmentat".

En quatre mesos, ha agregat YouTube, restringirà la recopilació de dades en vídeos dirigits a nens per "tractar les dades de qualsevol persona que vegi el contingut infantil a YouTube com a provinent d'un nen, independentment de l'edat de l'usuari."

YouTube ha afegit que deixarà de publicar anuncis personalitzats per a nens i que també deshabilitarà els comentaris i notificacions en aquests vídeos. YouTube ha recomanat als pares utilitzar la seva aplicació separada, YouTube Kids, per permetre que els nens menors de 13 anys utilitzin el canal pel seu compte.

A més de la sanció, l'acord requereix que Google i YouTube "desenvolupin, implementin i mantinguin un sistema que permeti als propietaris de canals identificar el seu contingut dirigit a nens a la plataforma de YouTube" perquè YouTube pugui garantir que compleix amb la llei.