Repartides pel subsol de Palència, Astúries i Lleó hi ha milers de quilòmetres de galeries subterrànies que, majoritàriament, són plenes d'aigua, ja que pertanyen a antigues explotacions carboníferes que es van inundar en finalitzar les tasques i cessar amb elles les tasques de bombatge hidràulic associades. Ara, i així ho considera el Col·legi Oficial d'Enginyers de Mines del Centre (COIMCE), podrien tenir un nou ús: convertir-se en espais en els quals emmagatzemar hidrogen i CO2. Amb això, a més, es reactivaria l'economia de comarques que el desordenat tancament de la mineria el 2018 i el no menys atropellat final de les tèrmiques de carbó han convertit en erms sense futur.

galeria
 

Complement

Per a Alfonso Vázquez, degà-president del COIMCE, aquestes galeries serien un complement "perfecte" als desenvolupaments d'energies renovables i va: "Fan falta grans superfícies subterrànies com les que Léon té i que deriven de les seves mines de carbó tancades", va indicar aquesta setmana durant la presentació del 15 Congrés Internacional d'Energia i Recursos Minerals que se celebrarà a Lleó del 22 al 24 de novembre.

Bons temps per a la mineria?

La mineria, va avançar, viu avui un moment bo en el que, assenyala, "es reactiven explotacions abandonades en el seu temps per falta de rendibilitat". La Guerra d'Ucraïna, que segons Vázquez, "ens ha ensenyat que convé ser menys dependents de recursos energètics i miners de l'exterior i l'avenç en la tecnologia fa que determinats jaciments siguin ara sostenibles i rendibles". Principalment, es refereix a mineria metàl·lica, però també va citar, entre línies, al carbó: "No veig motius perquè certes associacions i institucions vegin l'activitat minera com aquest gran monstre que no és. En l'actualitat tenen cabuda totes les fonts d'energia existents i totes elles han de formar part del futur mix energètic nacional. No tot són energies renovables, per la qual cosa s'ha de tenir un mix energètic equilibrat en el qual tinguin cabuda en una mesura o una altra cada una de les fonts energètiques disponibles". Les mines de carbó, mentre algú es decideix a mirar al vell negre mineral d'una altra manera, podran tenir una nova vida com a magatzems de CO2. Espanya, en aquest àmbit, és líder europeu.