Alguna vegada has sentit que el teu superior immediat controla cada pas que fa qualsevol membre de l'equip perquè no es fia de ningú i creu que tots (menys ell) sou una colla d'incapaços irresponsables? Si t'ha passat això, ets una víctima més d'una de les figures més tòxiques que pots trobar-te en els entorns laborals: el micromànager. Ser meticulós té avantatges, però estar sempre pendent dels detalls és letal. De fet, fins i tot Voltaire ho deia: "les coses millors són enemigues de les bones" i, per molt expert en la seva àrea que sigui aquest superior que actua de manera incorrecta, segur que no arriba al francès ni a la sola de la sabata.

Micromanger

 

Com si fossin delinqüents

D'aquesta (infausta) figura parlava aquesta mateixa setmana en el seu perfil de Linkedin el consultor especialitzat en lideratge i cultura organitzacional Jordi Alemany, qui definia les situacions que aquest tipus de mànagers generen d'una manera molt gràfica: "Tendeixen a tractar el seu equip com a delinqüents i malgasten el seu temps i energia perseguint el seu equip en lloc de fomentar la confiança i la col·laboració". Al seu entendre, quan algú topa amb un cap d'aquesta mena o, també, un sospita que pot estar exercint aquest lideratge tòxic, cal preguntar tres coses: quin sentit té treballar amb persones en qui no confies? Per què contractes a algú si creus que és incapaç de fer la seva feina? I, finalment, és possible que tothom sigui un inútil en qui no es pot confiar i tu siguis l'única persona responsable al món?

istockphoto 1318435586 612x612

 

Toxicitat

Per a Alemany, el micromanagement és "un verí altament tòxic" capaç de destruir "silenciosament" una empresa quan "s'infiltra en la seva cultura". Un cap obsessionat amb detalls insignificants, conclou Alemany, "genera dolor, desmotivació, pèrdua de compromís i deteriorament de la salut mental i física dels qui el pateixen". A més, fa que es perdi talent i oportunitats i que fins i tot a la rendibilitat es vegi perjudicada. El formador, distingit en el rànquing Forbes Best Influencers del 2022, és categòric: "Si vols que els resultats millorin, treu de l'organització tots aquests frikis del control" perquè "liderar no és vigilància, sinó confiança". Com deia Ovidi Montllor, si no hi ha altra solució: bon vent i barca nova. Si no toca el dos ell, toca el dos tu.