La dada es recull a La meitat que sagna, un llibre escrit per María Zuil i Antonio Vila-real i editat per Llibres del KO amb el qual es pretén explicar com i per què s'ha "ignorat històricament la menstruació". La vacuna i la seva relació amb la menstruació femenina protagonitza un dels seus capítols, que inclou a més una enquesta. En ella, s'indica que el 42,5% de les integrants d'una mostra de més de mil dones que van rebre la vacuna ha experimentat efectes en la seva menstruació.

EuropaPress 1488032 eeuu menstruacion primerenca augmenta risc depresion problemes conducta
 

Quins efectes?

Des que el juny de 2021 la vacuna es va començar a subministrar a dones de la franja d'edat 40-49, un rumor, es detalla al llibre, va començar a estendre's: les regles següents a la vacuna eren més abundants, implicaven més dolor i els cicles s'escurçaven. Dones concretes van passar d'experimentar cicles de 35/45 dies a tenir cicles de 28 i els períodes premenstruals eren pitjors. Hi havia, i així ho detallen Zuil i Vila-real (ambdós periodistes) "un patró, encara que no estava clar". Tots els testimonis es van recollir a l'enquesta que els autors van elaborar per escriure el llibre. D'inici, expliquen també, "la ciència va fer cas omís". A la revista Sciencie, per exemple, la doctora de l'Imperial College Victoria Male assenyalava que "sense estudis formals, és impossible dir si aquestes diferències que la gent nota després de vacunar-se amb part d'una variació normal o hi són causades per la vacuna".

Biaixos

Al llibre, es relata també com, molt sovint, les dones que experimentaven aquests efectes i acudien al seu metge es trobaven amb situacions d'incomprensió. Finalment, es van lligar caps: la vacuna col·locada en primera fase del cicle menstrual l'alterava, però si les dones eren vacunades després de l'ovulació, no hi havia problemes. Es va publicar a la revista Lancet. Segons es recull a La meitat que sagna. Pel que sembla, la vacuna activa quan s'aplica abans de l'ovulació les citocines, unes proteïnes, detallen els autors "que regulen la resposta immune i canvien els nivells d'hormones, el que confon al cos." A l'enquesta, les dades són clares: un 42,5% de les participants van veure com els seus cicles de menstruació canviaven per fer-se més regulars. Un altre 35,1% va indicar no haver sentit res irregular, un 7,2% va indicar que el color de regla va canviar i un 4,6% va assenyalar que era més abundant. És, en suma, una de les múltiples històries que recull un llibre que, siguis home o dona, té interès evident.