Serveix un mapa per conèixer millor l'esdevenir d'un territori? Per descomptat i, si aquest mapa arriba a l'usuari en format digital i es combina amb una àmplia base de dades a què es pot accedir simplement amb un click sobre els enclavaments on es van esdevenir els fets que volen estudiar-se o conèixer-se, més encara. Això, precisament, és el que acaba de fer la Reial Acadèmia de la Història (RAH).

Captura de pantalla 2024 04 26 205021
 

Col·laboració

Ara, i gràcies a l'acord de la RAH amb la consultora Devoteam i l'empresa de desenvolupament de programari i eines TIC Hi-Iberia, tota la Història Hispànica està a l'abast de qualsevol usuari al portal web que ha creat la RAH. El portal incorpora dades sobre 20.000 esdeveniments i 50.000 personatges i que ha estat guardonat en l'edició 2024 dels premis Aslan (associació que agrupa diferents operadors peninsulars del sector TIC) com a millor iniciativa d'analítica i explotació de la dada. Espanya es converteix així al primer territori de tot el món|tothom, expliquen des de la RAH, en disposar d'una eina digital divulgativa d'aquest abast.

Cinc anys de feina

La relació de Devoteam i la RAH arrenca el 2019 amb la creació del Diccionari Biogràfic electrònic (DB-i), eina en la qual es recullen les 50.000 biografies que ara es despleguen sobre el mapa del món, ja que la història hispànica –que no és cap altra cosa que l'esdevenir de les diferents societats que han poblat la Península Ibèrica- sobrepassa els límits peninsulars. El projecte de la RAH ocupa Google Cloud per emmagatzemar les bases de dades i programes que, consolidats sobre el stack tecnològic PIXEN, articulen al Portal Història Hispànica, la informació geoposicionada d'esdeveniments i personatges, de manera que queden relacionats i permet respondre a les quatre coordenades: qui, què, on i quan.