La música es porta a les venes, i la forma de ballar, també. Un nou estudi ha demostrat que l'estil de ball de cada persona és gairebé sempre el mateix, independentment del tipus de música. I no només això, un ordinador ha aconseguit identificar cada ballarí amb una precisió sorprenent. Sembla una qüestió fútil, però no ho és tant. Analitzar com les persones es mouen al ritme de la música és una eina molt útil per entendre com i per què la música ens afecta de la manera en què ho fa.

En els últims anys, els investigadors del Centre d'Investigació de Música Interdisciplinària de la Universitat de Jyväskylä, a Finlàndia, han utilitzat la tecnologia de captació de moviment –del mateix tipus que la utilitzada a Hollywood– per aprendre com els moviments de ball diuen molt de cada persona, sobre la seva personalitat i han aconseguit identificar trets com l'extroversió o la introversió, l'estat d'ànim o fins i tot la capacitat d'empatitzar. Buscant aquest tipus de dades, van trobar una cosa sorprenent.

Home balilando

L'estudi

En total, van participar 73 persones. Els participants van ser capturats ballant vuit gèneres diferents: blues, country, música electrònica, jazz, metall, pop, reggae i rap. L'única instrucció que van rebre va ser escoltar la música i moure's de la manera que ells volguessin.

Els investigadors van analitzar els moviments dels participants utilitzant l'aprenentatge automàtic o machine learning, provant de distingir entre els gèneres musicals. Però desafortunadament, el seu algoritme informàtic només va poder identificar el gènere correcte en menys del 30% de les ocasions. Tanmateix, es van sorprendre en descobrir que el programa informàtic podia identificar correctament quina de les 73 persones ballava el 94% de les vegades.

És com si els moviments de ball d'una persona fossin una espècie d'empremta digital. Cada un tenim una forma de moviment única, que roman igual sense importar quin tipus de música s'estigui reproduint. Tanmateix, alguns gèneres van tenir més efecte en els moviments de ball individuals que d'altres.

La idea és, a partir d'aquest descobriment, els experts han mostrat el seu interès a desenvolupar algun tipus d'aplicació que pugui utilitzar-se en diferents camps, com per exemple en la vigilància, perquè ofereix un ampli ventall de possibilitats d'estudiar com ens movem i com ballem, a més de les dades que es poden extreure sobre la musicalitat humana.

Machine learning

Ara els investigadors volen seguir endavant amb el seu estudi per respondre a altres preguntes que s'han anat obrint a mesura que avançaven en les anàlisis. Per exemple, volen saber si aquest tipus de firmes de moviment, és a dir, la manera de ballar de cada un, roman igual al llarg de la nostra vida o si canvia.

I també si es poden detectar diferències entre cultures o si els éssers humans poden ser capaços de reconèixer les persones segons la seva manera de ballar igual com fan aquest sistema informàtic. Per això la idea és prosseguir amb les investigacions i estudiar quin tipus d'aplicació poden tenir en el futur.