El coet Vega de l'Agència Espacial Europea, que transportava el satèl·lit espanyol Ingenio i el francès Taranis, es va desviar de la trajectòria prevista només vuit minuts després de l'enlairament, segons les últimes dades de l'ESA.

Una desviació que ha suposat la pèrdua d'aquesta missió, que tenia previst posar en òrbita el satèl·lit espanyol Ingenio per a l'observació de la Terra, considerat com una de les fites de la indústria aeroespacial espanyola, que ha liderat la seva construcció i que s'havia d'encarregar durant els anys vinents tant del control de la missió com de les comunicacions i del processament de totes les dades que havia de proporcionar.

Missió perduda

En la seva última comunicació sobre aquest incident, l'Agència Espacial Europea ha comunicat que vuit minuts després de l'enlairament i després de la primera encesa del motor es va identificar una desviació de la trajectòria, "fet que va suposar la pèrdua de la missió".

L'ESA ha començat ja a analitzar les dades de telemetria per determinar la causa de la fallada, i avui responsables de l'Agència compareixeran en roda de premsa en el complex espacial de Kuru (Guaiana Francesa) per informar sobre el que ha passat.

El coet, que a més de l'Ingenio transporta també el satèl·lit francès Taranis, havia estat llançat a l'hora programada, a les 02:52 hora peninsular espanyola (01:52 GMT) i tenia previst, segons els plans d'Arianespace, separar el satèl·lit espanyol 54 minuts després de l'enlairament i fer el mateix amb el satèl·lit francès 1.42 hores després del llançament.

L'Ingenio havia d'haver-se alliberat del coet i situar-se en una òrbita heliosíncrona (seguint la direcció del sol com si fos un gira-sol), a una altitud d'aproximadament 670 quilòmetres, des d'on tenia previst observar la Terra durant els set anys vinents, encara que portava combustible per a deu.

 

Imatge principal: Preparatius per al llançament de l''Ingenio' a la Guaiana Francesa / Efe

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat