La vila de Tagamanent (Vallès Oriental, dins de la Reserva de la Biosfera del Montseny) acollirà l’any vinent de la primera planta de rentat i tractament de llana ovina de Catalunya. Ho farà gràcies a una subvenció de 531.341,42 euros de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que permet desenvolupar un sistema de rentat i processament de quantitats reduïdes de llana com la que produeixen les explotacions ramaderes més petites de la zona. El sistema permetrà valoritzar la llana des de la seva classificació i rentat fins al cardat i filat i generant un producte final amb alt valor afegit i una potencial demanda al mercat.

1021151
 

Resposta a demandes

La iniciativa, explica la Generalitat, atén les demandes dels ramaders de l’àrea, que havien plantejat una instal·lació com aquesta per tal de respondre a l'absència de plantes d’aquest tipus a Catalunya i a l'escassetat d'instal·lacions similars a la resta d’Espanya. La posada en marxa de la planta podria impactar de manera positiva la indústria tèxtil catalana en reduir la petjada de carboni associada a la importació de llana i fomentar estàndards ambientals més rigorosos en el processament d'aquest material.

F3 u57Bprv
 

Sortida comercial

L’esquilada anual és una necessitat per a la salut de les ovelles, però l'auge de la moda ràpida i la crisi del sector han deixat els ramaders amb volums significatius de llana que no tenen sortida comercial i que es converteixen en residus. Els costos logístics i de processament han dificultat la seva valorització en el mercat tèxtil, especialment per a les explotacions més petites. Així que la nova instal·lació els facilitarà posar al mercat un producte de proximitat, de qualitat, natural i renovable, i més sostenible ambientalment que les fibres sintètiques amb què es fabriquen actualment la majoria de teixits.

Aquesta actuació s’emmarca en el Pla estratègic de la ramaderia extensiva de Catalunya que, entre altres objectius, aposta per fomentar l’ús de la llana i la pell en les diferents indústries amb l’objectiu de millorar el pes que té la ramaderia extensiva en tota la cadena de valor.