Les contrasenyes són un espant: cada web n'exigeix una de diferent i, a més, cada vegada ens reclamen que, en elles, introduïm més símbols, més números i, aviat i segurament, fins a emoticones. Recordar totes les que utilitzem al cap del dia es converteix en una tasca a l'abast de molt pocs i, per això, cada vegada són més els usuaris que decideixen fer cas omís dels advertiments i utilitzen la mateixa senzilla contrasenya en tots els llocs web a què accedeixen de manera habitual. Amb tot, existeix una llista en la qual figuren les 20 contrasenyes que els ciberdelinqüents descobreixen més ràpid. Bo, els ciberdelinqüents i fins i tot la meva àvia Ángeles, que va pensar, durant els 60 primers anys de la seva vida, que un ordinador era un senyor que tenia sempre tot al seu lloc. Després, quan va entrar el primer PC a casa, va descobrir que aquesta paraula significava molt més perquè, encara que no va poder estudiar gaire, era, de llarg, la més llesta de la família. En els seus últims anys, fins i tot amb el meu iPad s'entretenia.

Conraseñas que no convé utilitzar
Conraseñas que no convé utilitzar

Combinacions letals

Per descomptat, la primera de les combinacions de lletres o números que no convé utilitzar és 123456. Una altra que tampoc no garanteix res de bo és la paraula Clau, que té el mateix valor de seguretat gairebé nul del qual disposa la combinació dels caràcters 12345678. Recórrer a la primera fila de lletres i escollir el vocable Qwerty com a clau d'accés al teu correu sembla, a priori, també una pèssima idea, però he de dir que, molt sovint, la meva germana i jo hem batejat a avatars nostres fets servir en videojocs com Qwerty Poiuy i, sent, que fins i tot guanyàvem i tot. Altres combinacions de números que, empleades com a contrasenyes, garanteixen que la teva mare podrà llegir si vol els mails que envies, precisament a la teva germana, posant-la a ella verd són 123456789, 12345, 11111, 1234567 o 123123. Combinar el nom del meu avatar preferit (Qwerty) amb els números 123 tampoc no és bona idea i, finalment, segons els avorrits experts que han elaborat aquesta llista de 20 contrasenyes letals, tampoc no convé utilitzar lq2w3e; que, a mi; em sembla una contrasenya esplèndida.

Una cosa que només sàpigues tu

En suma, i més enllà de llistes absurdes, el millor perquè ningú no descobreixi la teva contrasenya és recórrer a una cosa amb què tinguis sòlids vincles emocionals i que, malgrat formar part d'aquesta llista de coses que t'han fet ser com ets, pocs coneixen. Hi haurà segur, qui elegeixi el nom d'un actor, d'altres escolliran el d'un futbolista i, algun, fins i tot de la primera persona amb qui es va fer un petó. Jo, per la meva part, i per allò que els deia més amunt sobre la meva àvia, els avanço que, sempre, recorro a dos noms: el poble que la va veure néixer a ella o el que va veure fer el mateix al meu avi, que va ser, a més, el mateix en el qual va néixer la meva mare. Combinant-lo amb algun número, tinc una clau que ningú no endevina i, si l'endevina, tant dona: total, Google ho sap tot. En suma, el dit; no es preocupin en excés de si la seva contrasenya és bona o no i utilitzin, si poden, alguna paraula que, quan al matí vagin a obrir el correu, els recordi a persones o llocs estimats. Potser no és el més segur, però sí que els farà somriure una miqueta al començar la seva jornada laboral i abans de llegir l'enèsim correu del corcó de torn.