De moment afectaria només a l'Argentina i el Brasil, que tindrien previst anunciar en la cimera|cim de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (Celac) que arrenca a Buenos Aires aquest 24 de gener la seva intenció d'activar estudis previs per convertir-la en realitat com més aviat millor. Parlem de la moltes vegades planejada i mai concretada moneda única sud-americana.

690597 alberto 20f 20y 20lula
 

Iniciativa argentina

La setmana passada, el ministre d'Economia argentí, Sergio Massa, comentava al Financial Times que, ben aviat, s'iniciarà l'estudi dels "paràmetres necessaris per a una moneda comuna". Aquests "paràmetres" inclourien "qüestions fiscals" i, també, rols definits per als respectius bancs centrals. Des del Brasil, l'altre país teòricament implicat en el projecte, no hi ha de moment confirmació específica, però el plantejament és que, una vegada s'activi una moneda comuna per a les dues principals economies de sud-americanes, s'ofereixi a la resta de països de la regió participar en el projecte. Cada país, avança Massa, "conservarà la seva sobirania monetària", ja que la nova moneda s'utilitzaria només per a transaccions comercials interestatals.

Ja hi ha nom: Sur

La nova moneda tindria, aparèixer, fins i tot un nom ja elegit: Sur. En una primera fase, funcionarà en paral·lel al pes argentí i el real brasiler i s'han d'entendre, expliquen des de l'Argentina, com "el primer pas d'un llarg camí a recórrer". Personalitats com Elon Musk han manifestat ja el seu interès en la creació d'una moneda d'aquest tipus, però analistes financers de la zona com Crhistian Buteler recorden que, segurament, hi ha ja una moneda comuna a la zona que funciona com a refugi per als estalviadors de la regió des de fa anys: el dòlar dels EUA. En cas de crear-se i arribar a implicar a tots els països hispanoamericans, el Sud representaria a un 5% del PIB mundial, una tercera part del que representa avui l'euro i Hispanoamèrica guanyaria poder d'interlocució davant del Fons Monetari Internacional.