Ja està en circulació la moneda de dos euros que ha dissenyat el Banc d’Estònia en homenatge als soldats i defensors d’Ucraïna en la guerra que tenen oberta contra l’invasor rus. A final de novembre la moneda ja ha sortit de fàbrica i està en circulació i, com és habitual amb aquestes monedes commemoratives que dissenyen els països de la zona Euro, se n’ha disparat el preu. 

Moneda Ucraina 003
Imatge de la nova moneda de dos euros dedicada a Ucraïna / Cedida

En total s’han posat en circulació 2 milions de monedes de dos euros dedicades a Ucraïna i a la Llibertat amb un disseny especial, per aquesta edició de 2022, encunyades per la Casa de la Moneda de Finlàndia -és qui habitualment fabrica les monedes d’alguns dels països d’aquesta zona d’Europa. Aquesta moneda podria acabar al teu moneder i podries guardar com un bon record o, fins i tot, guanyar alguna picossada de diners si es revenen a col·leccionistes, que ja van bojos per trobar-la i comprar-la. La tirada de 2 milions de monedes de dos euros se suma a l’edició que van fer de 40.000 targetes de moneda amb una moneda de dos euros en acabat BU (Brillant sense circulació) a la venda per 18 euros el juliol per recaptar fons per a Ucraïna -ja han recollit 350.000 euros, asseguren.

La moneda de dos euros d'Ucraïna, en circulació

Ara, però, el Banc d’Estònia ha posat en circulació la moneda, que ja podrà córrer per tot Europa, com les altres monedes de dos euros commemoratives que cada any, en una o dues edicions, encunyen els diferents bancs centrals de tota la zona Euro. Es pot esperar que la moneda, saltant de mà en mà, arribi al nostre moneder, o comprar-la a les botigues oficials dels bancs centrals. En algunes pàgines web de col·leccionisme ja es pot comprar per 25 euros però els experts asseguren que aquesta peça, per la seva tirada i també pel seu simbolisme, relacionat amb aquesta guerra entre Ucraïna i Rússia que ha capgirat gairebé tot el món, el preu encara es dispararà més.

Moneda Ucraina 001
Daria Titova, la dissenyadora de la moneda de dos euros d'Ucraïna / Cedida

La moneda de dos euros per a Ucraïna i Llibertat inclou les paraules “Slava Ukraini” (Glòria a Ucraïna, en ucraïnès) i mostra una noia com a símbol de tendresa i protegint un ocell amb la mà. La moneda inclou també el dibuix d’una espiga de blat. El disseny ha anat a càrrec de Daria Titova una jove refugiada de Khàrkiv que després d’escapar d’Ucraïna assetjada per Vladímir Putin ara cursa els seus estudis de disseny a l'Acadèmia d'Arts d'Estònia.

Monedes commemoratives d'Espanya per 2022

Aquest any 2022 no només Estònia ha posat en circulació monedes commemoratives, tot i que sí que són els primers que ha fet monedes en honor i homenatge a Ucraïna, deixant per la història el suport gairebé unànime d'Europa amb el país que presideix Volodímir Zelenski. El Banc d'Espanya ha editat aquest 2022 tres monedes especials dedicades al parc nacional de Garajonay, al cinquè centenari de la primera volta al món i al 35è aniversari del Programa Erasmus.