La notícia està causant enrenou als Estats Units. I és que segons una investigació del diari Chicago Tribune, els mòbils més recents de Samsung i Apple podrien estar produint radiació de radiofreqüència superior a la que assenyala com adequada la FCC (Comissió Federal de Comunicacions).

En concret es tracta dels models Galaxy de Samsung i els iPhone d'Apple que han sortit al mercat durant els tres últims anys. La feina d'investigació del diari nord-americà ha inclòs onze mòbils diferents, dels que quatre són d'Apple (iPhone 7, iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X), tres de Samsung (Galaxy S8, Galaxy S9 i Galaxy J3), tres de Motorola (Moto E5, Moto E5 Play i Moto G6 Play) i el BLU Viu 5 Mini.

iPhone X

La investigació

A fi que el treball periodístic tingués el suport d'unes anàlisis científiques, el Chicago Tribune va sotmetre els mòbils a les proves pertinents en un laboratori certificat per la FFC a la localitat californiana de San Marcos. Així, durant les anàlisis, els científics van col·locar smartphones de cada model a distàncies de 2, 5, 10 i 15 mil·límetres d'un compost la barreja del qual contenia aigua, sal i sucre. Els nivells d'exposició van ser mesurats mitjançant una sèrie de sondes.

Als EUA els fabricants de mòbils han de complir les mesures d'absorció de radiació de radiofreqüència per part del cos que marca la FCC. Actualment, el límit de seguretat –al qual es coneix com a taxa d'absorció específica o SAR– està disposat en 1,6 watts per quilogram; una barrera que alguns dels smartphones analitzats superen molt àmpliament.

Així, els resultats del iPhone 7 van mostrar un SAR entre dos i quatre vegades més gran que el límit de seguretat, mentre que els tres Samsung Galaxy també van superar àmpliament el límit permès, amb el Galaxy S8 excedint-lo fins i tot en cinc vegades més que l'estàndard del FCC.

Samsung S8

Què significa que sobrepassin el límit

La FCC ha pres nota dels resultats de les anàlisis però també ha volgut tranquil·litzar la població ja que segons aquest organisme les proves no eren del tot completa i s'ha compromès a realitzar les seves pròpies proves en els propers mesos.

De tota manera, pel que sembla, no es pot afirmar que els resultats signifiquin que existeixi una relació directa dels alts nivells amb efectes negatius en la salut de les persones. A més, la mostra utilitzada no sembla resultar prou gran com perquè sigui tinguda en compte com a definitiva. En tot cas, el que està clar és que el fet que s'hagin excedit de manera tan notòria els límits exigits per la FCC no són bones notícies per als usuaris.

Finalment, es pot assenyalar que des de Samsung han volgut ressenyar que tots els models de la companyia sud-coreana compleixen els requisits exigits per la FCC nord-americana. Tanmateix, des d'Apple han preferit guardar silenci de moment.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat