El carbó, a qui molts insisteixen en convertir –malgrat les seves molt diverses aplicacions- en passat, també va tenir el seu buit en l'última edició del Mobile. Va ser, en concret, gràcies al govern del Principat d'Astúries, que va presentar en aquesta fira global el projecte que prepara per tornar l'activitat a les instal·lacions del Pou San Jorge de Caborana, a Aller, situades just al costat del Pou Santiago, el principal de la conca allerana. Allà, el Principat d'Astúries planteja instal·lar un centre de procés i arxivament de dades.

20090710150148 mvc 004x jpg
 

Història

El Centre s'instal·larà a la casa de màquines d'aquest pou, que es va inaugurar el 1942 i va deixar de donar servei el 2018, encara que des de 1995 –i en estar les seves galeries connectades a les del Pou Santiago, el castillete del qual està a escassos metres- només es feia servir per a tasques auxiliars, com l'accés del personal als talls, reservant-se per a l'extracció de mineral les gàbies del Pou Santiago.

B A HDR 02 Pou San Jorge 6 resultat
 

A la Sala de Màquines

Ara, el pla del Principat d'Astúries és fer servir els 196 metres quadrats de la casa de màquines per instal·lar allà servidors de dades i processadors, en concret fins a 1.600 d'equipats amb 105.000 unitats de processament. Les línies d'alta tensió que proveeixen al pou d'energia i la connexió al sistema de proveïment|abastament d'aigües garanteixen la refrigeració de les instal·lacions i, per descomptat, els 30 quilovolts que es calcula consumiran els servidors. Els edificis de l'antic complex miner són, a més, d'alt valor patrimonial.