El hackeig massiu a grans companyies ha posat en alerta les principals institucions mundials. El ciberatac, anomenat Wanna Cry, ja ha afectat quasi un centenar de països. El Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital ha confirmat que s'han produït diversos atacs cibernètics a companyies espanyoles, especialment Telefònica, encara que no afecten "ni la prestació de serveis, ni l'operativa de xarxes, ni l'usuari" d'aquests serveis. 

Un dels directius de Kapersky, una de les principals empreses expertes en seguretat informàtica, ha assegurat que ja han registrat més de 75.000 atacs del mateix virus  arreu del món. "La quantitat està creixent ràpidament", alerta Costin Raiu. Entre els més afectats hi ha Rússia, Índia, Ucraïna i Regne Unit. Segons ha informat el CNI, es tracta d'un hackeig que no tan sols infecta l'ordinador que el pateix, sinó tots els que hi estan connectats. 

Per la seva banda, en el comunicat difós pel ministeri espanyol ahir a la tarda, el departament ha assenyalat que, per la informació de què disposa, l'atac només afecta puntualment equips informàtics de treballadors de diverses empreses i que està treballant amb les empreses afectades per solucionar com més aviat millor la incidència. Així mateix, ha assegurat que l'atac "no compromet la seguretat de les dades ni es tracta d'una fuga" dels mateixos.

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) ha elaborat un diagnòstic dels fets en les empreses afectades i està oferint ajuda per solucionar els problemes, a més d'assessorar a d'altres en prevenció perquè no es vegin afectades, ha afegit el departament d'Energia, Turisme i Agenda Digital.

A més de les diferents corporacions espanyoles també haurien estat atacades altres empreses multinacionals i de serveis de tot el món, com el de diversos hospitals britànics. En aquest enllaç, es poden seguir en directe els intents d'atac que es registren a tots els continents, especialment, Àsia i Europa.

De moment, Telefònica és l'única gran empresa espanyola que ha admès públicament l'atac. Per la seva banda, Iberdrola ha decidit apagar els seus ordinadors per precaució. Val a dir que l'empresa energètica és usuària de Telefònica. 

Pagar per rescatar l'equip

El mètode d'infecció i propagació del virus es produeix aprofitant una vulnerabilitat del sistema operatiu Windows i, en el cas de les organitzacions, el que ha infectat el primer equip ha arribat a través d'un arxiu adjunt descarregat, que ha aprofitat la vulnerabilitat d'un ordinador.

La versió del virus és una variant de versions anteriors de "WannaCry", que ataca especialment a sistemes amb Windows i que, després d'infectar i xifrar els arxius de l'equip afectat, sol·licita un import en bitcoins, una moneda digital, per desbloquejar l'equip. Concretament, en el cas de Telefònica, l'import que demanava era de 300 dòlars.

Precaució amb arxius adjunts

En la seva alerta per a empreses, l'Incibe adverteix que no es pagui per recuperar els arxius, ja que "es tracta de ciberdelinqüents i no existeix cap garantia de recuperar les dades una vegada efectuat el pagament". Recomana, així mateix, no obrir arxius adjunts que vinguin en correus d'usuaris desconeguts o que no s'hagin sol·licitat, i no contestar-los, sinó eliminar-los directament.

L'Incibe també demana que es tingui precaució en descarregar fitxers adjunts de correus de contactes coneguts, així com en seguir enllaços en correus, missatgeria instantània i xarxes socials.

Apagada d'ordinadors

Telefònica ha procedit aquest matí a apagar els ordinadors de la seva xarxa corporativa com a mesura preventiva després de detectar problemes en un centenar de dispositius com conseqüència d'un virus informàtic i altres companyies, com Iberdrola, Vodafone i Indra, han adoptat també mesures de prevenció.