La Generalitat, mitjançant el seu departament de Recerca i Universitats, vol fomentar la valorització i la transferència de coneixement. Ho fa, de moment, amb diners: enguany destina més de 9 milions d'euros a una iniciativa, el Programa Indústria del Coneixement, amb el que vol impulsar un model econòmic basat en l’emprenedoria de base científica i la generació de llocs de treball d'alta qualificació.

innovacion empresas unsplash
 

Mecanisme

El programa inclou ajuts en diverses fases del procés de valorització i transferència, per donar suport al desenvolupament d'aquelles activitats que condueixin a convertir el coneixement generat en productes o serveis que millorin la vida de les persones. També implica la participació en un programa d'acompanyament que inclou activitats de formació, assessorament especialitzat en transferència i innovació, així com mentoria personalitzada, accés a fons de finançament i inversió, presentacions i relació amb agents del sistema d’R+D+I, incloent persones emprenedores, empreses, entitats sectorials, entre d'altres. La iniciativa dóna suport a la captació de talent, incorporant persones expertes que puguin aportar experiència en l’àmbit de la transferència de coneixement als grups de recerca del sistema d’R+D+I de Catalunya (universitats, centres de recerca i hospitals).

Modalitats

El programa inclou tres modalitats. La primera, anomenada LLAVOR, es destina a projectes d’innovació que es troben en la fase inicial de conceptualització del pla de transferència de tecnologies o coneixements, i que tenen potencial d’incorporació al sector productiu. Cada projecte es finança amb 20.000 euros. La segona modalitat es diu PRODUCTE i es destina a desenvolupaments que hagin finalitzat la conceptualització i que hagin identificat un candidat a producte o servei a desenvolupar i disposen d’una proposta de generació de valor a partir de la tecnologia i/o coneixement proposat d’acord amb les validacions realitzades. Aquests ajuts tenen un import de fins a 150.000 euros. Per últim, la tercera modalitat (INNOVADORS) es destina  a grups de recerca amb la finalitat que puguin contractar una persona amb perfil emprenedor que pugui desenvolupar projectes de transferència de coneixement que culminin en la creació d’una empresa derivada (spin-off) i/o en l’explotació de llicències o de qualsevol altra forma de protecció de propietat intel·lectual i industrial. Cada projecte es finança amb un total de 84.000 euros. Amb la convocatòria del 2023 es van finançar 120 projectes d’innovació, amb un pressupost inicial de 9 milions d’euros que en finalitzar el programa va acabar sent de 9,7 milions