Tret que siguis un apassionat del transport marítim, el més segur és que no et soni de res el nom Wärtsilä. Resulta que Wärtsilä Corporation és una companyia finlandesa fundada el 1834 que és una peça clau en la indústria per dedicar-se al disseny i fabricació de plantes d'energia, a més de motors marins per a vaixells de càrrega, ferris, creuers i vaixells militars.
Des de fa uns anys, Wärtsilä s'ha enfocat en la transició energètica. El seu esforç li ha valgut per ser líder en el desenvolupament de motors flexibles en combustible, així com en la digitalització del sector marítim per oferir sistemes de control remot, optimització de rutes i manteniment predictiu (més val prevenir que curar).
Amb més de 17 mil empleats a més de 70 països, Wärtsilä s'ha guanyat un buit a la lliga dels grans proveïdors marítims juntament amb Man Energy Solutions i Rolls-Royce Power Systems. La companyia acaba de llançar una nova tecnologia de captura de carboni que promet revolucionar el mercat en reduir un 70% les emissions dels vaixells. T'expliquem tots els detalls sobre la seva innovació.
Wärtsilä porta desenvolupant la tecnologia des de 2019
L'anunci de la nova tecnologia de Wärtsilä s'ha produït després que es completés amb èxit la primera instal·lació de captura de carboni a gran escala del món en un vaixell comercial, marcant un abans i un després en la reducció d'emissions al sector marítim. Håkan Agnevall, president i director executiu de Wärtsilä, assegura que reduir les emissions de CO₂ fins i tot en un 70% envia un clar missatge que la descarbonització marítima és possible.
La tecnologia de Wärtsilä es va instal·lar al vaixell de transport d'etilè Clipper Eris de 21.000 m³ de Solvang NANSA a començaments de 2025. Ha servit com a camp de proves durant els seus trajectes; el febrer de 2025 va salpar de Singapur, capturant les emissions de totes les fonts de fuita a bord.
A causa que el vaixell ja estava equipat amb depuradors de SOx de Wärtsilä, que són uns sistemes de depuració dissenyats per reduir les emissions d'òxid de sofre, era el candidat perfecte per agregar la nova tecnologia de la companyia i posar-la a prova al món real. Agnevall va comentar que:
La CCS és un punt d'inflexió per a la indústria marítima, i ja estem veient un gran interès en el mercat per aquesta solució
Edvin Endresen, director executiu de Solvang ROSTEIX, va explicar: "Mentre el sector navilier continua explorant opcions per reduir el seu impacte ambiental, la CCS n'ofereix un tall significatiu per aconseguir una sostenibilitat significativa". La companyia ha estat pionera en l'adopció d'aquest tipus de tecnologies per a la seva flota d'aigües profundes (masses d'aigua que es troben per sota de la capa de la superfície dels oceans, i que s'estenen fins a 4 o 5 quilòmetres).
Wärtsilä va començar a desenvolupar el sistema de captura i emmagatzemament de CO₂ (CCS) marí el 2019. Des d'aleshores, ha estat operant en una instal·lació de proves a Moss (Noruega), on es capturen 10 tones de CO₂ diàries d'un motor marí de la companyia. Aquestes proves controlades han confirmat la capacitat de la tecnologia per reduir les emissions fins i tot en un 70%.