Des que Sony va treure al mercat el seu famosíssim Walkman a finals dels anys setanta fins al dia d'avui, si hi ha uns accessoris dels quals s'han venut milers de milions d'unitats a tot el món, aquests són els auriculars. Tant és així que des de l'aparició dels smartphones, cada telèfon mòbil porta uns auriculars de sèrie a la seva caixa quan el comprem.

Segurament no es podria entendre un món sense auriculars avui dia i ningú no diu que, almenys de moment, el coneguem. Però del que queden cada vegada menys dubtes és que aviat els mòbils deixaran de comptar amb un port per a auriculars en totes les seves versions.

La progressiva desaparició de l'entrada dels auriculars no és una cosa nova, sinó que va començar a passar a poc a poc des que Motorola va prescindir d'ells amb el seu model Moto Z. Una supressió que es va fer encara més coneguda quan Apple va decidir el 2016 que el seu iPhone 7 deixés de portar el jack per als cascos entre les seves opcions de hardware.

iPhone 7

Des d'aleshores, tots els grans fabricants de mòbils al món tret de Samsung han anat fent les seves proves i han alternat models amb i sense port per als auriculars. En alguns casos això ha suposat que l'usuari del telèfon hagi hagut d'utilitzar cascos sense fil i en altres ocasions, s'han pogut utilitzar els auriculars tradicionals gràcies a l'existència de connectors que els unien al port de càrrega de la bateria del telèfon.

Per què volen que desaparegui el jack per als cascos?

Una de les raons perquè els fabricants s'hagin anat decantant per la desaparició del port per als auriculars té a veure amb una qüestió d'espai. En dissenyar els dispositius sense el connector per als cascos, s'aconsegueix aprimar el gruix dels mòbils.

Un altre dels motius pels quals estan optant cada vegada més per aquesta possibilitat té a veure amb la pròpia conservació del telèfon. Una de les funcionalitats més valorades pels usuaris dels dispositius mòbils és la seva protecció davant la pols i, sobretot, davant l'aigua. I resulta que el port dels auriculars és, amb diferència, la part més complexa del telèfon perquè aquesta protecció davant dels líquids sigui realment efectiva.

La tercera raó està relacionada amb el tema econòmic. Si no permets que l'usuari connecti uns cascos al mòbil a través del port, es veurà obligat a comprar uns auriculars sense fil o a fer-se amb un connector que uneixi els seus auriculars de cable amb el port de càrrega de bateria del mòbil. En tot cas, un cost extra que haurà d'assumir l'usuari.

Finalment, en molts casos, els fabricants han aprofitat l'absència del port per als auriculars per incloure un altre altaveu i així dotar d'un so estèreo al telèfon per quan es realitzen escoltes sense ajuda dels cascos.

auriculars

Samsung s'hi suma

La marca sud-coreana de tecnologia era l'única que es mostrava reticent que el jack per a auriculars desaparegués dels seus smartphones. Totes els altres, o bé ho tenen ja com un estàndard o alternen les dues opcions segons el model en qüestió.

Però ara s'ha filtrat que el Samsung Galaxy Note 10 que està a punt de veure la llum, no portarà port per a auriculars. Un moviment que segons apunten els experts podria significar el començament de la fi del jack per als cascos al mòbil si l'experiència resulta satisfactòria per al gegant sud-coreà.

En tot cas, la desaparició del connector no es donarà a tots els nous mòbils de cada marca de sobte, però sí que sembla que el vell jack de 3,5 mil·límetres té els dies comptats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat