Pàgines que carregaven lentament o sense imatges, o serveis que directament no funcionaven. És el que es van trobar ahir a la tarda els usuaris de serveis com Twitter, Netflix o Spotify, que es van veure afectats pel ciberatac més greu de l'última dècada. El blanc de l'atac, consistent a crear una demanda massiva fins que el portal deixa de funcionar, va ser l'empresa EnDyn, que proveeix d'adreces DNS multitud d'empreses. 

A hores d'ara encara no se saben tots els detalls de l'atac, que encara s'està investigant, fins i tot amb l'FBI. Amb tot, l'empresa de seguretat Flashpoint assegura que els dispositius que han perpetrat l'atac són un exèrcit de càmeres IP (càmeres de seguretat) i dispositius gravadors infectats amb un programari maliciós que permet als atacants controlar-los remotament i dirigir el trànsit sense parar cap a un objectiu. En concret, Flashpoint apunta al fabricant xinès XiongMai Technology, que proveeix components per a altres fabricants. Per curiós que sembli, les càmeres de seguretat s'han convertit en l'eina ideal per perpetrar atacs com aquest perquè, al cap i a la fi, ningú no apaga mai una càmera de seguretat, i els fabricants mai s'han fixat especialment en la seva protecció.

L’atac va afectar els serveis d’aquests webs als Estats Units per espai de dues hores (entre les 13.30 h i les 15.30 h, hora catalana) i va afectar en especial la costa Est, però també els serveis a Europa. A Twitter, per exemple, no es podien veure imatges. Es calcula que més de mil milions de clients arreu del món es van veure afectats per l'atac, que és el tercer ciberatac massiu d'aquestes característiques.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat