És a Ciutat Vella i es coneix com a Antiga Foneria perquè, al solar que ocupa, es va ubicar entre 1537 i 1714 la farga real de canons amb què comptava Barcelona. Després de la derrota austriacista de 1714 i amb la prohibició de fabricar artilleria a Barcelona, les dependències van servir per fondre campanes i, més tard, en concret el 1844, l'antic edifici industrial es va convertir en seu del Banc de Barcelona, el primer privat d'Espanya. L'immoble actual data de 1858 i des que el Banc de Barcelona va fer fallida el 1920, l'immoble va tenir diferents usos fins que va passar a dependre del Govern Militar després de la Guerra Civil. El 2003, la Generalitat va comprar l'edifici. Ara, instal·la allà el Centre de Cultura Digital de Catalunya.

4197bf7d 4ecf 4f92 a4f6 940d5b9334c1
 

Per a què servirà?

Segons Pere Aragonès, per "ajudar a impulsar tota la creativitat i el talent en l'àmbit de la cultura que ja és present a Catalunya". La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, diu que servirà per "donar a conèixer, fomentar i consolidar les persones i empreses que es dediquen a la creativitat digital".

El centre

El centre, batejat com La Foneria, es planteja, explica la Generalitat, com un espai "d'investigació, ibcubación i desenvolupament de projectes" i, també, com a "espai obert a la ciutadania" i centre de treball de "tecnòlegs i investigadors" que trobaran allà "material per donar resposta a les seves necessitats" i un "servei d'assessoria en matèria de cultura digital". Una de les plantes servirà d'espai d'exhibició i, la resta, acollirà "espais polivalents". La reforma està pressupostada en 13 milions d'euros i, de moment, s'està rehabilitant la façana. Els esmentats treballs finalitzaran el 2024 i, després, caldrà emprendre la reforma interior, l'execució de la qual no està adjudicada. Amb sort, el centre funcionarà el 2027.