La producció nacional de cereals podria arribar en aquest 2023 que està a punt de començar els 22,3 milions de tones, xifra que suposa 5 milions més que el 2022, any durant el qual només hem produït 17,4 milions d'aquest any. La sequera ha fet que aquest any hagi estat molt dolent.

 

Qui fa el càlcul?

S'ha encarregat un organisme europeu: el Comitè del Comerç de Cereals i Oleaginoses de la UE (COCERAL). L'esmentada entitat preveu també que als 27 països de la UE, es produeixin 282,5 milions de tones, la qual cosa suposa 20 milions més que el 2022. El 25% d'aquest increment previst sortirà de terres peninsulars. La previsió es fonamenta en una dada: s'espera que el 2023 sigui un any molt menys sec que el 2022 que ara es tanca.

Quins països són els productors més importants?

Per a França, es calculen 62,8 milions de tones i per a Alemanya, 43 milions. El país gal produirà, si res no falla, 3,6 milions de tones més i Alemanya, 0,3 menys. Amb l'increment, la UE espera atenuar l'impacte que la Guerra d'Ucraïna i les restriccions dels subministraments de cereal (Rússia i Ucraïna són dos exportadors clau) han tingut a la producció de farines i en el preu del pa. Veurem.