Es pot utilitzar acer com a matèria primera en aplicar aquesta tècnica de producció que és la fabricació additiva i coneixem popularment com a impressió 3D? Un equip d'investigadors a la Universitat de Màlaga creu que sí.

Impressora 3D Vulcan
 

Assaig

Per demostrar-lo, han dut a terme un estudi exhaustiu sobre els materials utilitzats en la fabricació additiva i, a més s'han centrat en un de molt concret: el ja citat acer, que en va ser al seu dia i al costat del|juntament amb carbó peça clau de la segona revolució industrial. En general, els materials utilitzats en la fabricació additiva són o bé durs i resistents, o bé mal·leables i dúctils i l'acer, precisament, mostra ambdues característiques, ja que es tracta d'un metall que destaca per la seva duresa i resistència i, alhora, és mal·leable, que fa d'ell un material idoni per fabricar peces que s'hauran de sotmetre a exigències molt altes com les que es fan servir en automoció o aeronàutica.

 

L'acer i la impressió 3D

En la indústria de fabricació additiva, determinar amb exactitud com afecta la tecnologia a les propietats de les peces és fonamental. Així, els investigadors han analitzat la relació que existeix entre la capacitat de resistir fractures per fatiga amb la porositat interna que presenta el metall imprès en 3D. Els experts van analitzar les diferents direccions|adreces d'impressió mitjançant espectroscòpia de rajos X, microscòpia electrònica d'escombrada i metal·lografia i els resultats van mostrar que la gran majoria dels porus es generen per gasos atrapats en el procés de fabricació, alguna cosa que pot corregir-se si la impressió del material es realitza en angles de zero o noranta graus.