Tots, gràcies a la tasca didàctica impulsada des de la UE i altres organismes sabem què és l'economia verda, però existeixen economies de més colors com, per exemple, la blava, que pretén, expliquen els seus impulsors "fomentar un nou sistema d'intercanvis en el qual el mar és protagonista i que s'allunya del concepte d'un sol ús". El concepte no és nou, a més, data de 1994, l'any en què l'economista belga Gunter Pauli va publicar La Economía Azul, en el qual detallava els principis d'un sistema que es destaca com un mètode de producció i intercanvis en el qual el medi ambient i els ecosistemes es respecten. Una delegació de la Generalitat i el Port de Barcelona ha visitat aquest mes de juny Quebec, territori líder en aquesta nova manera d'entendre les relacions entre l'home i els recursos.

Quebec / Wikimedia Commons

Quebec / Wikimedia Commons

La definició del Banc Mundial

La definició del Banc Mundial és clara: l'economia blava és aquella que implica un ús sostenible dels recursos oceànics per al creixement econòmic, la millora dels mitjans de vida i l'ocupació, mentre es preserva la salut de l'ecosistema." Així, l'economia blava enfoca d'una manera diferent el desenvolupament econòmic, l'emprenedoria sostenible i les innovació. Alguns d'aquests fonaments es basen en les lleis de la física, la idea de fer més amb menys, d'unir riquesa amb diversitat, veure els residus com a recursos i, en definitiva, la simbiosi de tot el sistema a nivell global.

L'exemple de Quebec

Un dels millors exemples de posada en pràctica d'aquesta teoria és la regió canadenca de Quebec, que ha estat visitada aquest mes per una delegació de la Generalitat de Catalunya i del Port de Barcelona per activar projectes conjunts i aliances. Així, el viatge permet conèixer nous mètodes de pesca sostenible i gestió responsable del litoral

La delegació catalana visita el Port de Halifax (Nova Escòcia) i el seu centre d'innovació, The Pier, centrat en el desenvolupament de solucions logístiques. A més, el grup visita també el Centre for Ocean Ventures an Enterpreneurship, que acull seixanta empreses tecnològiques. També forma part de la visita Montreal, la que es considera capital mundial de l'IA aplicada a l'economia blava. Serà blau el futur del litoral català?