Falta que el Senat la ratifiqui, però ja compta des d'aquest 11 de maig amb el vistiplau del Congrés, càmera en la qual 269 diputats van votar a favor de la seva aprovació i setanta es van abstenir. És la Llei per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i si la Cambra Alta la valida finalment i entra en vigor, comportarà sancions de fins a 60.000 euros per a les empreses que malgastin aliments.

desaprofitament|malbaratament alimentari contaminacion canvi climatico
 

Què persegueix la Llei?

L'objectiu és minimitzar el desaprofitament de menjar, xacra contra la qual des de la UE s'han activat diferents grups de treball. Per aconseguir aquesta minimització, les empreses hauran de comptar obligatòriament amb plans de prevenció que permetin reduir el malbaratament i que canalitzin cap al consum humà els aliments als quals no es donen ús dins dels terminis en què la seva ingesta és segura. El text ha estat redactat per la Comissió d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Congrés i en el dictamen que ara es valida s'indica que l'objectiu final és "aconseguir que totes les baules de la cadena de subministrament siguin eficients". Entitats com administracions, empreses, operadors i bancs d'aliments han de participar en les accions encaminades a reduir el desaprofitament.

Règim sancionador

No comptar amb un pla de prevenció de pèrdues i malbaratament es considerarà com falta greu i en la norma es fixen penalitzacions que van des dels 2.001 fins als 60.000 euros. Amb tot, cal recordar que més de la meitat del desaprofitament alimentari a la UE té lloc a les llars i no en establiments comercials o hotelers. La intenció és que, el 2030, s'hagi reduït la generació de residus alimentaris a la meitat en la venda al detall i el consum i en un 20% a les cadenes de producció i subministrament.